Sikeres Erasmus+ DUDEN program online felületen

A 2022-ben záruló kétéves projekt célja, az egymástól tanulás, az eredmények megosztása és a résztvevők kompetenciáinak fejlesztése.

Az Erasmus+ KA2 óvodai, iskolai partnerségek alprogram résztvevője volt a Győri SZC Pálffy Miklós Kereskedelmi és Logisztikai Technikuma is az Erasmus+ DUDEN (Digitale Unterrichtsmaterialien für Digital European Natives) programon keresztül az esseni Robert-Schuman-Berufskolleg főpályázó, illetve a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium, valamint a bécsi Modeschule im Schloss Hetzendorf közreműködésével. A kétéves, 2022-ben záruló projekt célja az egymástól tanulás, az eredmények megosztása és a résztvevők kompetenciáinak fejlesztése volt. A projekt négy tanár-diák partnerségi találkozóra nyújtott lehetőséget, amelyek a pandémiás helyzet miatt csak online felületen valósulhattak meg.

Az Erasmus+ program kiváló lehetőséget nyújtott az új gyakorlatok kidolgozására, megosztására, mint például „Német óra a LearningApps-szal”, „Informatika óra a QR-Code-dal”, a „Facebook és egyéb közösségi médiák használatának előnyei és hátrányai”. A partnerek a politika és a gazdaság, a német mint idegen nyelv, a földrajz, az etika és az angol nyelv témakörét dolgozták fel, a győri iskola pedig a német és az informatika tantárgyak digitalizált tanítási lehetőségeit tárta fel a kereskedelem területén gyakorlati feladatokon keresztül, amelyeket a projektben részt vevő tanárok segítségével iskolánk 10.a osztályos nyelvi előkészítős diákjai készítettek. A négy partneriskola német nyelvtanárai részére minden alkalommal sor került továbbképzésre is, melyek során új appokat és weboldalakat mutattak be a projekt résztvevői. A Pálffy iskolából Lakos Mónika és Kaszalik Zita a Genially az X-Words, a QR-Code-Generator, a Biteable , LearningApps, Learningsnacks és a Wordwall működését szemléltették gyakorlati példákon keresztül. A partnerek a Mindmeister, Adobe Sparks, a Padlet, a Prezi, Redmenta, QuizAcademy, Mira, Quizlet, Spatial.io, Spatial Chat, Quizacademy, Findmind, Wordpress használatát tárták fel a továbbképzéseken. Az online kommunikáció a BigBlueButton, illetve a Zoom felületén zajlott. A kétéves projekt jó gyakorlatai, feladatai egy közös platformon lesznek elérhetőek, amelyet iskolánk informatikusai működtetnek. Az Erasmus+ DUDEN célkitűzéseinek gyakorlati megvalósítása nagyban hozzájárult szakképzésünk fejlesztéséhez is, hiszen olyan kereskedelmi témaköri elemeket tartalmazott, amelyeknek munkaalapja van.

A program sikeres teljesítése után élményekkel, újabb gyakorlati tapasztalatokkal gazdagodva várjuk a következő nemzetközi mobilitási projekt lehetőségét, hiszen ezek a találkozók életre szóló értékeket adnak hozzá az ember személyiségéhez. A nemzetközi találkozók nem csak szakma vagy nyelv tanulásáról szólnak, hanem segítenek megérteni, hogy minden nemzet, régió másként egyforma.

Kaszalik Zita
projektben részt vevő szaktanár

fotók: Scheer Tamás

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png