Sikeres kamarai kezdeményezések a vállalkozók érdekében

A kereskedelmi és iparkamara egyik kiemelt feladata a döntéshozók és a gazdasági szereplők közötti párbeszéd elősegítése, a vállalkozók érdekeinek érvényesítése az őket érintő szabályok kialakításában és alkalmazásában.

A vállalkozók érdekeinek érvényesítése területén elért sikerekről számolhatott be Tóth Gábor, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szolgáltatási Tagozat, valamint a Mosonmagyaróvári Térség elnökségi tagja, az egyik ismert könyvelőirodai hálózat társtulajdonosa. A megyei, majd az országos kamara közvetítésével hívta fel a figyelmet egy, a GINOP-5.2.4-19 Új gyakornoki programjában rejlő anomáliára, valamint a CSOK rendelkezéseiben található problémára, s felvetésének köszönhetően a vállalkozások számára kedvező módosítások kerültek a szabályozásba.

„Egyrészt magunk is élünk a különböző pályázati lehetőségekkel, másrész munkánkból adódóan a gazdaság számos területén dolgozó vállalkozóval kerülünk kapcsolatba, így széles kitekintést kapunk a gazdasági szereplők mindennapos gondjaira. Az említett változtatási kezdeményezések is így kerültek napirendre” – mondta el Tóth Gábor a kezdetekről, majd rátért a részletekre.

A GINOP-5.2.4-19 Új gyakornoki programjának második verzióját is sokan kívánták igénybe venni, ám a kiírás egyik pontja, mely szerint a teljesítés értékelésekor a cég személyi jellegű kiadásainak alakulását veszik figyelembe, hátrányosan érinti azokat a vállalkozókat, akik a program ideje alatt a pénzügyi kormányzat által egyébként preferált kisvállalati (KIVA) adózási formára térnek át. Ennek az adózási formának egyik sajátossága, hogy alkalmazásával a kimutatásokban eleve csökkennek a cég személyi jellegű kiadásai, így viszont elesnek a gyakornoki programban felkínált támogatás igénybevételétől. Tóth Gábor és munkatársai azzal a javaslattal keresték meg a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökségét, hogy a személyi jellegű kiadások helyett a statisztikai létszám illetve a bérköltségek alakulása tekintetében határozzanak meg a pályázatban kötelezettségeket a kedvezményezetteknek, így nem sérülnek az igénylők érdekei és a kiírók elvárásai is teljesülnek. A megyei szervezet a javaslatot továbbította az országos kamarai vezetés felé és sikerült elérni a kiírás módosítását. Ennek köszönhetően a gyakornoki programban rejlő lehetőségeket jóval többen tudják majd kihasználni, mint az eredeti feltételekkel.

Hasonló utat járt be Tóth Gáborék, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény egyik kitételének módosítására vonatkozó javaslata. Az eredeti rendelkezés szerint a CSOK felhasználásával épült ingatlanokat nem lehetett vállalkozások székhelyeként szerepeltetni. Ennek a rendelkezésnek az életszerűségét vitatták, hiszen számos olyan vállalkozási tevékenység (pl.: taxizás, informatikai szolgáltatás, stb.) létezik, amelyek esetén a cégközpont megjelölése csupán formalitás, a tényleges tevékenység nem ott zajlik. Egy győri rendezvényen megjelenő államtitkárhoz juttatták el felvetésüket, mely nyitott fülekre talált, így ezt a szabályozást is a gazdaság szereplőinek érdekeit figyelembe véve módosították.

Tóth Gábor hozzátette: szerencsére a döntéshozók a legtöbb alkalommal már a gazdaságot érintő szabályok megalkotásának folyamatában kikérik a kamarai tagok véleményét, és a fenti példák is azt mutatják, hogy szakmailag megalapozott javaslatokkal akár előzetesen, akár utólag lehetőség nyílik a vállalkozók érdekeinek hatékony képviseletére.  

Várjuk Önt is üzleti közösségünkbe! Legyen Ön is önkéntes tagunk!

Részletekről érdeklődjön munkatársunknál!
Rokob Péter »»»
rokobpeter##kukac##gymskik.hu

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png