Start-up verseny+ a magyar-szlovák határmenti régió diákjai számára

Egy pályázati program keretében együtt sajátíthatták el a vállalkozásindításhoz szükséges képességeket magyar-szlovák határmenti régió diákjai. 

A Győri SZC Deák Ferenc Közgazdasági Technikumának Alapítványa, a Deák Ferenc Közgazdasági Szakközépiskoláért Alapítvány "Start-up verseny + vállalkozói kompetenciák fejlesztése a magyar-szlovák határmenti régió szakképzési intézményeiben" pályázatával (projektkód: SKHU/1902/4.1/003) lehetőséget kapott, hogy a programba bekapcsolódott, magyar-szlovák határmenti régió szakképzési intézmények diákjait megismertesse a vállalkozásindítás alapjaival.
A pályázat célja az volt, hogy a résztvevő diákok jobban megismerjék saját erősségeiket, fejlesszék vállalkozói szemléletüket és ismereteiket, valamint képesek legyenek megmutatni ötleteiket. A programsorozat első része ezeket a  célokat sikeresen elérte a zárórendezvények tanúsága szerint. Az aktív részvétel eredményeként a tanulók a jövőben képesek lesznek a tudatosabb munkahelyválasztásra, innovatív startup kezdeményezésekhez való kapcsolódásra.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

A projektben a Deák partnerei voltak:

  • TANDEM, n.o., Komárom, Szlovákia
  • Interregio Fórum Egyesület, Budapest

A projekt különlegességei:

  • 3 fős csapatok versenyeztek, a diákok virtuális vállalkozást alapítottak;
  • a résztvevők interaktív digitális oktatási anyagot kaptak tableten;
  • mentor-pedagógusok támogatták a csapatokat;
  • a digitális tananyag tanulásával, a feladatok elvégzésével virtuális pénzt gyűjtöttek a résztvevők;
  • a képzési modulok végén gyakorlati projektfeladatokat (PPT prezentációkat/rövidfilmeket) hoztak létre, amelyek a virtuális piactérre kerültek fel;
  • a tanulással gyűjtött virtuális pénzt befektették a virtuális piactéren más csapatok projekttermékeibe, és további haszonra tehettek szert, a verseny végén pedig az összegyűjtött virtuális pénzt valódi ajándékokra válthatták be.

A projekt során sokfajta kompetenciát sikerült fejleszteni a tanulókban, és a képzés tananyaga is igazodott a szemléletfejlesztéshez. A több, mint egy éves megvalósítási időszak során workshopokra, zárórendezvényekre került sor,  2022. január 27-én pedig nemzetközi találkozó zárta az eseménysort. A programot Szilasi Péter Tamás, kamaránk társelnöke nyitotta meg. A rendezvény keretében a második fordulóba bejutott diákcsapatok kisfilmjét nézhették meg a látogatók, illetve sor került a díjak átadására. A programot a diákcsapatok játékos vetélkedője zárta.
A pályázat megvalósítói remélik, hogy a projektben résztvevő diákok továbbtanulásuk és munkahelyválasztásuk során sikeresen alkalmazzák majd az itt elsajátított képességeket, készségeket, ezzel is hozzájárulva későbbi iskoláik, illetve munkahelyük sikereihez.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png