Az OSZTV és SZKTV versenyek

Elkezdődtek a 2023/2024-es tanév OSZTV és SZKTV versenyei.

2024. január első hetében elkezdődtek a 2023/2024. évi SZKTV és OSZTV versenyek.
A Kulturális és Innovációs Minisztérium (a továbbiakban: KIM) a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (a továbbiakban: MKIK) közösen hirdette meg az MKIK-nek gondozásra átadott szakképesítésekben, az iskolai rendszerű nappali oktatásban részt vevő végzős tanulói jogviszonyban tanulók számára a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (a továbbiakban: SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (a továbbiakban: OSZTV).
Az idei évben (2023/2024. tanév) Győr-Moson-Sopron vármegyében 693 tanuló jelentkezett a megmérettetésre. A szakmai verseny fő célkitűzése a magyar szakképzés színvonalának további emelése, eredményeinek széles körű bemutatása.
A szakképzésben részt vevő tehetséges tanulók számára a megmérettetés és a kiemelkedő eredmények elérési lehetőségének biztosítása. Életszerű, gyakorlatorientált feladatokkal mérik a versenyző tudását.

Országos Szakmai Tanulmányi Verseny
Az OSZTV komplex versenyt az MKIK az érettségihez kötött szakképesítésre felkészítő szakképzésben résztvevő tanulók számára szervezi meg. A verseny az adott szakképesítés szakmai ismereteire, készségeire épül, a versenyfelhívásban közzétett szakmai és vizsgakövetelmények figyelembevételével.

Szakma Kiváló Tanulója Verseny
Az SZKTV-t az MKIK a szakmai (iskolai rendszerű) képzésben résztvevő tanulók számára szervezi meg. A verseny az adott szakképesítés szakmai ismereteire, készségeire épül, a versenyfelhívásban közzétett szakmai és vizsgakövetelmények alapján. A szakmai verseny során a tanulóknak a képzés megkezdésekor hatályos (és a versenyre történő jelentkezéskor megadott) szakmai és vizsgakövetelményekben (szvk) és a szakképesítésenkénti versenyszabályzatban megfogalmazott feltételek alapján kell felkészültségükről számot adni.

A szakmai verseny központi területi előválogatóból, válogatóból és országos döntőből áll.
A versenyen történő részvétel díjtalan.
A területi előválogatót a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezi.

 
Továbbbi információk az SZKTV és OSZTV versenycsoportok, szakképesítések illetve területi előválogató időpontjairól a https://szakmasztar.hu/ felületen elérhetők.

 

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png