Szigorodik a vendéglátósok büntetése – csak elvitelre nyithatnak ki

Ha egy vendéglátós helyben fogyasztásra is kinyit, fél évre bezárják az üzletét és erre az időre eltiltják a vendéglátói tevékenységtől. 

 

A Magyar Közlöny 2021. évi 15. számban megjelent a kormány rendelete a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) kormányrendelet és más kormányrendeletek veszélyhelyzeti módosításáról.

Több fontos változás lép életbe!

  • A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 12. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki: „(5) Az (1) bekezdés j) pontja szerinti intézmény a) a felnőttképzésről szóló törvény vagy b) a szakképzésről szóló törvény szerinti képzés megtartása céljából látogatható, ott a képzés időtartama alatt a képzésen résztvevők és az oktatók tartózkodása megengedett
  • Szigorúbb büntetésre számíthatnak a vendéglátósok, ha megszegik a korlátozó intézkedéseket, és ennek ellenére az elviteles nyitvatartáson túl helyben fogyasztásra is kinyitnak. Ha valaki helyben fogyasztásra kinyitná az üzletét és erről a rendőrség tudomást szerez, az üzletet 6 hónapra ideiglenesen bezáratja. Ha az üzemeltető ennek ellenére újra kinyit, egy évre záratják be. Ráadásul mindkét esetben ugyanarra az időtartamra a teljes vendéglátói tevékenységtől el is tiltják, más cégei sem foglalkozhatnak vendéglátással fél vagy egy évig.
  • További szigorítás az is, hogy a kötelezettségszegés megállapítása és a büntetés kiszabása után a vendéglátóegység vezetője vagy az éttermet működtető cég tagja személyesen vagy más cég tagjaként nem végezhet vendéglátói tevékenységet. Ha a tiltás ellenére ezt mégis megteszi, és a rendőrség erről értesül, akkor az üzemeltetőt 1 millió forinttól 5 millió forintig terjedő bírságra büntethetik.
  • A veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló kormányrendeleteket is módosította a kabinet, ami azt jelenti, hogy a bértámogatási intézkedések tovább fennmaradnak

 

 

A Magyar Közlöny 2021. évi 15. száma INNEN letölthető. A felsorolt változásokat a 28/2021. (I. 29.) Korm. írja le. 

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png