Tájékoztatás a menekültügyi rendeletekről – 2022.03.07.

A Magyar Közlöny 44. számában megjelentek a kormány által hozott menekültügyi rendeletek.  

86/2022. (III. 7.) Korm. rendelet menedékesként ismeri el az orosz ukrán háború kirobbanása előtt Ukrajnában tartózkodó ukrán állampolgárokat, a hontalanokat, illetve harmadik országbeli állampolgárokat, akik nemzetközi vagy azzal egyenértékű nemzeti védelemben részesültek Ukrajnában.
A menedékeseknek lehetőségük van engedélymentesen munkát vállalni, amennyiben a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásáért felelős miniszter közleményében meghatározott foglalkozások valamelyikében dolgozik, ideértve a munkaerő-kölcsönzés útján történő foglalkoztatást is. Továbbá a rendelet kimondja, hogy az Ukrajnából érkező magyar állampolgároknak mindenfajta ellátásban, kedvezményben részesülniük kell.

A Kormány 87/2022. (III. 7.) Korm. rendelet kimondja, hogy február 24-től nem kell idegenforgalmi adót fizetniük azoknak a szállásadóknak, akik Ukrajnából érkező menedékeseket fogadtak be.

A Kormány 88/2022. (III. 7.) Korm. rendelet szerint a menedékesek az általuk egyéni előfizetőként előre fizetett díjú mobiltelefon szolgáltatáshoz kapott SIM kártyát, csak közeli családtag részére adhatják át.

A rendeleteket tartalmazó Magyar Közlöny 44. száma itt érhető el.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png