Tájékoztatás kötelező visszaváltási rendszerrel kapcsolatos regisztrációról

2024. január 1-től minden üres, sértetlen üveg, fém és műanyag palackot vissza kell váltania a forgalmazó üzleteknek.

 

2024. január 1-től országosan bevezetik a belföldön forgalomba hozott visszaváltási díjas termékek (egyutas) kötelező visszaváltási rendszerét (DRS, Deposit Refund System). Minden, üveg, fém és műanyag palackos italtermék értékesítésekor 50 forint visszaváltási díjat kell felszámítani a fogyasztó részére, amit az üres, sértetlen palack visszaváltása esetén a fogyasztó visszakap. A jogszabály boltmérettől függően automata visszaváltó berendezés (RVM) működtetését írja elő a visszaváltási díjas terméket forgalmazó üzletek számára.

  • A visszaváltást kötelezően gépi úton kell biztosítani a 400m2-nél nagyobb eladótérrel rendelkező olyan üzletnek, amely forgalmának döntő hányadát élelmiszer árusítása teszi ki;
  • Önkéntes alapon kisebb eladótérrel rendelkező üzletek is csatlakozhatnak a rendszerhez,  
    • gépi visszaváltóként, amennyiben az automata visszaváltó berendezés üzemeltetésére vonatkozó feltételeket elfogadják;
    • manuális visszaváltóként, amennyiben a visszaváltást kézi úton, mobil alkalmazás támogatásával kívánják biztosítani.

A rendszer eszközparkját a Koncessziós Társaság adja üzemeltetésbe a kiskereskedelmi egységek részére, melyhez regisztráció és szerződéskötés szükséges. A regisztrációra és annak keretében a gépigények leadására elektronikus úton, a MOHU által biztosított Partnerportálon keresztül van lehetőség.

  • A kötelezetti és önkéntes gépi visszaváltók a jelentkezéseiket 2023. január 16. és 2023. február 17. közt tehetik meg.  
  • Az önkéntes alapon csatlakozni szándékozó gépi visszaváltók részére második körös regisztrációt is nyitunk 2023. március 31-ig terjedően.
  • Önkéntes, manuális visszaváltók jelentkezését 2023. második negyedévtől kezdődően várjuk.

A szerződéskötés és a gépek telepítése a regisztrációt követően, ütemezetten történik 2023-tól kezdődően. 

A kötelező visszaváltási rendszerrel és a regisztrációval kapcsolatos bővebb információkat az alábbi honlapokon találnak:
A MOHU honlap elérhetősége: https://mohu.hu/
Partnerportál elérhetősége: https://oss.mohu.hu

 

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png