További három évig prof. dr. Friedler Ferenc a Széchenyi István Egyetem rektora

A Széchenyi-egyetem vezetési modelljében a rektor tudományos elnökhelyettesként tevékenykedik az intézmény fejlődéséért.

Novák Katalin köztársasági elnök Magyar Közlönyben megjelent határozata értelmében prof. dr. Friedler Ferenc töltheti be a győri Széchenyi István Egyetem rektori tisztségét a következő három évben is. Pályázatát korábban az intézmény szenátusa és a fenntartó alapítvány kuratóriuma egyaránt támogatta. A Széchenyi-egyetem vezetési modelljében a rektor tudományos elnökhelyettes, aki az elnökkel és a három további elnökhelyettessel tevékenykedik az intézmény fejlődéséért.
Prof. dr. Friedler Ferencnek, a Széchenyi István Egyetem rektorának megbízatása 2023. december 31-ig szólt. A fenntartó Széchenyi István Egyetemért Alapítvány Kuratóriuma emiatt pályázatot hirdetett a tisztség betöltésére. A kiírás szövegét a szenátus készítette elő.
A tavaly október 18-i határidőig egyetlen jelölt, prof. dr. Friedler Ferenc nyújtotta be pályázatát, amit a szenátus október 30-i ülésén véleményezett és támogatott. Ezt követően a fenntartó alapítvány kuratóriuma értékelte a pályázatot, és egyhangúlag támogatta. Az alapítvány ennek megfelelően a prof. dr. Friedler Ferenc rektori kinevezéséről szóló javaslatot küldte meg a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak. A három évre – a 2024. január 1-jétől 2026. december 31-ig tartó időszakra – történő kinevezésről szóló köztársasági elnöki határozat a Magyar Közlöny január 11-i számában jelent meg.

A Széchenyi István Egyetem a magas színvonalú képzések, a legkorszerűbb technológiákra összpontosító, a fenntarthatóságot is szolgáló kutatások, valamint a vállalatokkal, társadalmi és civil szervezetekkel ápolt szoros kapcsolatok révén a térség fejlődéséhez kíván hozzájárulni. Ezt elősegítendő az intézmény az elmúlt évben olyan vezetési modellt teremtett meg, amely lehetővé teszi, hogy versenyképes legyen a hazai és a nemzetközi felsőoktatási térben. Az egyetem elnöke mellett prof. dr. Friedler Ferenc rektor tudományos elnökhelyettesként elsősorban az intézmény tudományos teljesítményének további erősítéséért dolgozik, a kulcsterületek további fejlesztéséhez kapcsolódóan további három elnökhelyettessel közösen. Dr. Kovács Zsolt általános és oktatási elnökhelyettesként a képzések folyamatos fejlesztését segíti, nagy figyelmet fordítva arra, hogy az egyetem naprakész, a gyakorlatban jól használható tudást biztosítson a hallgatóknak. Dr. Lukács Eszter nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettesként az intézmény globális láthatóságának növelése érdekében kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy a nemzetközi hallgatók száma tovább emelkedjen, a nemzetközi kapcsolatok sokrétűbbek legyenek, és az egyetem még előkelőbb pozíciót foglaljon el a felsőoktatási világranglistákon. Dr. Bokor József professzor kutatási és innovációs elnökhelyettesként e két jövőformáló terület fejlesztéséhez járul hozzá, támogatva az intézmény kompetenciaközpontjainak a munkáját. Velük együttműködve prof. dr. Friedler Ferenc rektor tudományos elnökhelyettesként elsősorban az egyetem tudományos teljesítményének további erősítéséért dolgozik. Az elmúlt évben az intézmény tudománymetriai eredményeinek hatoda volt tevékenységéhez köthető.

„Nagy felelősséggel járó, megtisztelő feladat számomra az egyetemi vezetőkkel közösen közreműködni abban, hogy intézményünk a mai gyorsan változó világban a lehető legjobb eredményt érje el minden érintett szempontjából, így hallgatóink, munkatársaink, partnereink, valamint a szűkebb és tágabb régió érdekében. A következő időszakban is ezért a célért kívánok dolgozni” – hangsúlyozta prof. dr. Friedler Ferenc rektor, tudományos elnökhelyettes.
„Friedler Ferenc a matematikai modellezés és optimalizálás, illetve e területek mérnöki alkalmazásainak Széchenyi-díjas kutatója, aki professzorként, tudósként, vezetői pályafutása és az elmúlt egyéves közös munka alapján rendelkezik azzal a tudással és tapasztalattal, amellyel hozzájárulhat az egyetem további fejlesztéséhez, az intézményünkben rejlő potenciál valóra váltásához, a vezetőtársakkal és az egyetemi kollégákkal együttműködve” – fogalmazott dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke.

 

A nyitóképen a Széchenyi István Egyetem vezetése: dr. Filep Bálint elnök, prof. dr. Friedler Ferenc rektor, tudományos elnökhelyettes, prof. dr. Bokor József kutatásért és innovációért felelős elnökhelyettes, dr. Lukács Eszter nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettes, valamint dr. Kovács Zsolt általános és oktatási elnökhelyettes. Fotó: Májer Csaba József

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png