Új nemzetközi adózási szabályok léptek életbe

Februártól érvényesek a nemzetközi adózás legújabb szabályai, a cél a határon átnyúló adócsalások megszüntetése. 

2021. február 1-én debütáltak a nemzetközi adózás legújabb szabályai, amelyek előírják a határon átnyúló agresszív adótervezési struktúrák kötelező jelentését az adóhivatalnak – jelentette be Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

A szabályozásra azért van szükség, mert az OECD becslése szerint a multinacionális vállalatok az adóelkerülést célzó agresszív adótervezéssel évente globálisan 100-240 milliárd dollárral kevesebb adót fizetnek, mint amennyi az érintett államkasszákat megilletné. Ezek a vállalatok nemzetközi egyezmények és az államok adószabályai közötti különbségeket használják ki és valós gazdasági tevékenységet nem végző, csak papíron létező leányvállalatokat hoznak létre, ill. gazdaságilag nem indokolható pénzügyi műveletekbe mentek bele cégcsoporton belül azért, hogy csökkentsék az adófizetési kötelezettségeiket. Ezért van szükség nemzetközi szintű szabályozásra.

A beérkező adatokat az adóhatóságok ellenőrzési szakterületei (adótanácsadók, adószakértők, könyvvizsgálók és ügyvédek) osztják meg egymással, és ezeket kötelesek jelenteni. A jogalkalmazást a Pénzügyminisztérium tájékoztatója is segíti, amely a fogalmak tisztázása és a szabályok egyértelművé tétele mellett számos konkrét példát is tartalmaz.

A tájékoztatót az alábbi linken keresztül érheti el: https://kormany.hu/penzugyminiszterium/adozas-szamvitel

A kötelezettség az agresszív adótervezési struktúrák bejelentésére elsőként azokat az adózási szakembereket, nemzetközi cégeket érinti, amelyek 2020. július 1. és 2020. december 31. között valósítottak meg potenciálisan agresszív adókonstrukciót. A szabály lényege a jelentéstétel, amely adatokkal kiszűrhetőek az adócsalók. Szerencsére egyre több adat érkezik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kockázatelemzőihez, pl. az online számlarendszer adatai.

Az új adatszolgáltatási kötelezettségről további információt a NAV honlapján ezen a linken talál:

https://nav.gov.hu/nav/ado/egyeb/Uj_adatszolgaltatasi_20200720.html

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png