Új védjegy erősíti az innovációt a Széchenyi István Egyetemen

A kutatás-fejlesztési tevékenységet a gyakorlatban hasznosító projektek megvalósítását egy új védjeggyel segíti a jövőben a győri egyetem.  

A győri Széchenyi István Egyetem tudatosan építi az innovációs ökoszisztémát, hogy képes legyen piaci szemléleten és vállalati kapcsolatokon nyugvó, a kutatás-fejlesztési tevékenységet a gyakorlatban hasznosító projektek megvalósítására. Ezt segíti a jövőben egy új védjegy, a „Powered by University of Győr” is, amelyet oltalom alá helyezett a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

Széchenyi István Egyetem Menedzsment Campus Kompetenciaközpontjának fontos küldetése az egyetemi innovációs ökoszisztéma fejlesztése, beleértve a hallgatói innovációt, a startup cégeket, a szellemi alkotások védelmét és hasznosítását spinoff cégek formájában, a hazai és nemzetközi kutatás-fejlesztési szolgáltatásokat, valamint vállalati-egyetemi projektek generálását. E tevékenységet erősíti a jövőben, hogy az intézmény a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál levédette a „Powered by University of Győr” védjegyet. Vági Kornél, a Menedzsment Campus központvezetője elmondta: „Ez a jövőben minőségi garanciát jelent, jelezve, hogy az adott szolgáltatás, projekt, vállalkozás vagy tevékenység mögött Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő egyeteme áll. Az angol nyelvű logót az indokolja, hogy az intézmény egyre inkább a nemzetközi színtéren versenyez, s a hallgatói közösséget már most 65 ország fiataljai alkotják.”
Dr. Dőry Tibor, a Menedzsment Campus elnöke kifejtette, hogy a védjegyek rendkívül fontos szerepet játszanak az egyes technológiák, vállalkozások, szervezetek megkülönböztetésében. „A nagy cégek értékének nem kis hányadát a brandjük jelenti, ami többek között egyedi logókban testesül meg. Az egyetemeknek szintén törekedniük kell arra, hogy egyediségüket védjegyeken keresztül is hangsúlyozzák. Ha valaki ezt az új logót egy vállalkozás kommunikációjában látja, akkor tudja, hogy mögötte ott áll a Széchenyi István Egyetem támogatása, együttműködése, hitelessége” – fogalmazott dr. Dőry Tibor.
Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára kérdésünkre kijelentette: a tárca stratégiai célkitűzése, hogy a hazai egyetemek képessé váljanak jelentős innovációs eredmények elérésére, piaci szemléleten és vállalati kapcsolatokon nyugvó, a kutatás-fejlesztési tevékenységet a gyakorlatban hasznosító projektek életre hívására. „A Széchenyi István Egyetem jó úton halad ebből a szempontból. Ezen építkezés tudatosságát az új védjegy is jelzi. Az intézmény felkészültségét ismerve a kormányzati innovációs ösztönzők, valamint a modellváltás adta lehetőségek új dimenziókat fognak nyitni az intézmény életében, ez a kezdeményezés tehát szükséges is lesz és nagy jelentőséggel bír a jövőre nézve” – emelte ki az államtitkár.
Pomázi Gyula Zoltán, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke azt hangsúlyozta: fontos, hogy jól felépített brandje legyen az egyetemnek, amihez hozzátartozik a védjegyek oltalma is. „Ez pozícionálja az intézményt a döntéshozók, a partnerek, a jelenlegi és a leendő hallgatók felé, és erősíti az innovációs ökoszisztémát. Utóbbi területen a Széchenyi István Egyetem modellértékű megoldást valósít meg. Az, hogy százszázalékos tulajdonában lévő vállalkozásába szervezik össze a szabadalmi és oltalmi jogokat, lehetőség, hogy ez a cég segítsen felszínre hozni az olyan kutatás-fejlesztési eredményeket, amelyek a piacon üzletileg hasznosíthatók, ezzel példát mutatva mások számára is” – fogalmazott Pomázi Gyula.

 

A képen: Dr. Dőry Tibor és Vági Kornél a Széchenyi István Egyetem Menedzsment Campusa előtt. Fotó: Májer Csaba József
Forrás: Széchenyi István Egyetem

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png