Újraindítás – Kamarai javaslatok is a kormány előtt

A Nemzeti Versenyképességi Tanács a gazdaság újraindításáról egyeztetett a pénzügyminiszterrel. Kamarai javaslatok is terítékre kerültek.

A Nemzeti Versenyképességi Tanács ülésén számos vállalkozásokat érintő intézkedést jelentett be Varga Mihály pénzügyminiszter. Miután a tanács tagja Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is, ezért a bejelentett intézkedések közül számos olyan, amit a kamarákba érkező vállalkozói jelzések alapján javasoltak. 

A turizmus és vendéglátás újraindítását segítve a turizmusfejlesztési hozzájárulás elengedésének meghosszabbítását, adókönnyítéseket, kedvezményeket javasol a versenyképességi tanács – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter. Közölte: a tanács konkrét javaslatokat készített elő a kormány számára.

Magyarország átoltottsága kiemelkedő Európában, ezzel lehetőség nyílt a gazdaság újraindítását támogató intézkedések megtárgyalására.

Javaslatok: 

  • a turizmusfejlesztési hozzájárulás elengedésének meghosszabbítása, ez 10 milliárd forintot hagyhat a cégeknél,
  • a Szép-kártya juttatás munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó (szocho) mentességének meghosszabbítása, ami szintén 10 milliárdot hagyhat a cégeknél,
  • a reprezentáció és üzleti ajándék szochójának év végéig tartó felfüggesztése, amely körülbelül 15-20 milliárd forintos segítséget jelenthet majd a vállalkozói szektornak.

Második javasolt intézkedéskörnek nevezte a nehéz helyzetben lévő vállalkozásokat több tízmilliárd forinttal segítő intézkedéseket. Fizetési kedvezményekre tesznek javaslatot az adófizetésben. Példaként említette a pótlékmentes fizetési halasztást. Javasolják a kis- és középvállalkozások gyorsabb áfa-visszatérítésének fenntartását az év végéig, ahogyan a negatív adóalappal rendelkező energiaellátók jövedelemadó-alapjának csökkentésére is javaslatot tesznek.

A harmadik célzott ügykörnek nevezte Varga Mihály a kormány azon célját, miszerint amennyi munkahelyet a vírus elvett, annyit hozzanak létre. Ezt segítheti a tanácsnak az a javaslata, miszerint a szocho-kedvezmény a jelenlegi hat hónap helyett már három hónap munkanélküliség után is igényelhető lenne. Ez 30 milliárd forintot hagy a vállalkozói szektorban – mondta.
A tárcavezető video üzenete szerint a tanács tagjaival egyetértettek abban, hogy amennyiben a magyar átoltottság továbbra is sikeresen emelkedik, a válság alatt felpörgetett beruházásoknak köszönhetően az év második negyedévében már kétszámjegyű lehet a magyar gazdaság növekedése.

Minderről olvashat az Adó Online cikkében és a pénzügyminiszter bejelentéseit rögzítő YouTube videóban. 

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png