Vállalkozói visszajelzések – Intézkedések, javaslatok a megyei vállalkozásoknál

Sok visszajelzés érkezett a megyei vállalkozásoktól március 17-én, ezekből közlünk egy rövid kivonatot.

A kamara munkatársai telefonon, e-mailben keresik partnereinket, egyeztetik a gazdasági nehézségeket, várakozásokat, a koronavírus-járvány megfékezése érdekében tett intézkedéseket.

Intézkedések:

– Minden csoportos látogatást, foglalkozást, megrendelést lemondtak, elhalasztottak.

– A home office bevezetése megtörtént, a munkatársak egyharmada otthonról dolgozik, fontos a minőség és a határidők betartása, de otthonról ez kérdésessé válhat.

– Pillanatnyi megoldás: szabadságok kiadása, majd a bejelentett óraszámok csökkentése.

– A munkatársakat nem küldik el, végsőkig kitartanak, naponta többször fertőtlenítenek, a személyes kontaktust mellőzik.

 

Érkezett olyan visszajelzés is, hogy a munkatársakat nem küldik el, végsőkig kitartanak, naponta többször fertőtlenítenek, de a személyes kontaktus mellőzve. A vállalkozás tagja az 5G csoportnak, aki ingyenesen felajánlotta az iskolák részére az antennáit, hogy is a távoktatás zökkenőmentes legyen.

 

Volt olyan vállalati képviselő, aki úgy véli, augusztus végéig számolunk rendkívül nehéz helyzettel, aminek egyenes következménye lehet a leépítés vagy a tartalékok felélése, amely a járványt követő időszak fejlesztéseit lehetetleníti el. Ezért azt tartaná a legfontosabbnak, ha a munkaerőmegtartásban az előbb vázolt helyzetben egy komoly adókönnyítés segítene és a bérek utáni szochót engedjék el azoknál a vállalatoknál, amelyeknél a dolgozói létszám maximum 10%-kal csökken.

 

Sajnos, van olyan egyéni válllakozó aki úgy tapasztalja kevés lehetőség van pályázatokra, sőt vissza nem térítendő vagy kamat mentes kölcsön nincs.

 

Javaslatok

Sokan naprakész tájékoztatást várnak arra vonatkozóan, hogy az elmaradt bevételek mellett hogyan tudja megoldani a cég a bér-, járulék- és adófizetési kötelezettségeket.

Javaslat érkezett, hogy Magyarország ügyviteli rendszerében az országos nyilvántartások egy digitális rendszeren belül összeköttetésbe lennének egymással: ha egy vállalkozás a tevékenységét bővíti a NAV-nál, akkor az a bővítés jelenjen meg kamara rendszerében is.

Ha lehetne valamilyen formában támogatni a kiesett munkaidő járulékának a törlését, a béreket a munkáltatók bevállalják.

A közlekedés, kommunikáció nehezedése miatt valószínűleg több, jogszabályban előírt határidő is mulasztott lesz. Nem bíztatva persze senkit a mulasztásra, de érdemes lenne kormányzatilag kimondani, hogy ahol a járvány akadályozta a határidők betartását – meghatározva ezeket az eseteket, pl. ahol a határidők betartásához személyes találkozó volt szükséges, vagy a munkavállalók közül többeket kellett volna bevonni a határidő tartásába, ám az a járvány miatti szabadságok miatt nem volt lehetséges – ott a hatóságok eltekintenek a határidők betartásától, és a pótlásra ésszerű időintervallumot adnak. Ezt érdemes lenne úgy kiadni, hogy a határidő mulasztás káros következményeinek elkerülésére szolgáló, ún. igazolásikérelmet se kelljen benyújtani, vagy az legyen egyszerűsítve, hiszen ellenkező esetben a hatóságoknak is komoly plusz terhet jelent az igazolási kérelmek fogadása, feldolgozása, ezekben a döntéshozatal és annak közlése.

 

 

 

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png