Vállalkozói visszajelzések – Intézkedések, javaslatok a megyei vállalkozásoknál II.

Folyamatosan érkeznek a visszajelzések a megyei vállalkozásoktól, ezekből közlünk ismét egy rövid kivonatot.

A kamara munkatársai telefonon, e-mailben keresik partnereinket, egyeztetik a gazdasági nehézségeket, várakozásokat, a koronavírus-járvány megfékezése érdekében tett intézkedéseket.

Emellett a kamara honlapján található kérdőíven keresztül is várjuk a vállalkozók véleményét, javaslatait.

Az alábbiakban egy összefoglalót közlünk a legtöbbet előforduló válaszokból.

 

A kérdésre, hogy a vállalkozás milyen intézkedéseket vezetett be az elmúlt napokban a következő válaszokat kaptuk:

A szépségipar képviselői a szalonok teljes fertőtlenítését, fertőtlenítők kihelyezését helyezték előtérbe, illetve a folyamatos kommunikációt a vendégekkel.

Sokan a szűkített nyitva tartás mellett döntöttek, azonban a legtöbben az üzlet bezárását találták a legbiztonságosabbnak.

Néhányan a bezárás mellett az alkalmazottaknak is kénytelenek voltak már felmondani.

Van olyan vállalkozó is, aki a szűkített nyitva tartás mellet döntött, ami annyit jelent, hogy 2-3 napot dolgozik, akkor is csak néhány órát.

Akik még nyitva vannak, ők kiemelték, hogy egyszerre egy vendég tartózkodhat az üzletben, szájmaszkot a vendég részére is biztosítanak és maximális fertőtlenítés.

A válaszadók között volt olyan vállalkozó is, aki először a fizetett szabadság mellett döntött majd  április 1-től fizetés nélküli szabadságot adott ki.

 

A legnagyobb nehézséget a vállalkozások számára a kialakult helyzetben az alábbi tényezők okozzák:

A számlák, a járulékok, a bér kifizetése.

Az emberekkel való személyes kapcsolat hiánya.

A teljes pénzkiesés, mivel ha nincs munka, nincs pénzt. Otthonról sajnos sokan nem tudnak dolgozni.

Egy kiskereskedőtől például olyan visszajelzés érkezett, hogy nagy problémát jelent számára, hogy a megnövekedett kereslet miatt elszálltak az árak, bizonyos termékek esetében többszörösére. Az ÁFA, az iparűzési adó, a munkabérek kifizetése most még nehezebb. Valamilyen anyagi segítségre, támogatásra van szükségük a helyzet áthidalására.

Van olyan cukrászat, melynek kb. 90%-kal visszaesett a forgalma. Segítene kis összegű, mikrovállalkozásnak szóló kedvező forgóeszközhitel alapanyag vásárlásra, beszerzésre, mert ez most nagyon nehéz és készlethiány is van. Iparűzési adó, járulékok: pár hónapig ne kelljen fizetni – érkezett a visszajelzés.

Szintén igényként merül fel, hogy lehessen kapni megfelelő védőeszközöket, illetve a vírusról tájékoztatást, hogy milyen tünetei, lefolyásai lehetnek. Többen kiemelték, hogy fontos: legyen elegendő fertőtlenítő, legyen maszk, ha elfogynak ezek az eszközök, ellehetetlenedik a biztonságos működés.

A fentiek után a vállalkozásvezetők döntő többsége ugyanazt hangsúlyozza: meg szeretnék tartani az alkalmazottaikat, de nehéz helyzet alakult ki, így járulék kiegészítés, munkabér-kompenzáció lenne a segítség.

Olyan vállalkozói visszajelzés is érkezett, hogy korából adódóan önkéntes karanténban van, így nem tud dolgozni.

Egy építőipari cég azt mondja, az elkezdett munkák még tartanak, az építőanyag beszerzés nehézkes, a téli építkezési szünet után a tavaszi kényszerszünet nem jön jól. A munkavállalók kifizetése a legnagyobb probléma.

Más építőipari vállalkozás azt mondja, az alapanyagok beszerzése nehézkes, szállítási problémák állnak fenn. Javasolja az építőiparra is kiterjeszteni a közteher mentességet.

 

 

A kérdésre, hogy milyen kormányzati intézkedéseket, gazdasági mentőcsomagot várnának a vállalkozások képviselői, az alábbi válaszokat kaptuk:

A legtöbben azt jelezték, hogy jó lenne, ha nem kellene azokra a hónapokra befizetni a járulékot, ameddig a vállalkozás nincs nyitva.

Segítségnyújtás a munkaerő megtartásához, illetv e hitelek felfüggesztése is gyakori válasz a kérdőívet kitöltők körében.

Állásidőre vezényelt kollégák után fizetendő járulékok törlése. Egyszerűsített, gyors hitelkihelyezés az életben maradás és újraindulás elősegítésére.

Hitelek felfüggesztése.

Olyan visszajelzés is érkezett, hogy az egészségügyi ellátási problémák esetén a vállalatok gyorsított eljárásban kaphassanak engedélyt egészségügyi termékek gyártására.

 

Továbbra is kérjük a vállalkozások képviselőit, osszák meg velünk tapasztalataikat, javaslataikat az alábbi kérdőív kitöltésével!

 


Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png