Valódi példaképek, inspiráló történetek a Nyugati Kapu Klub legutóbbi találkozóján

Az értékteremtő beszélgetések és szakmai programok eredménye a klub folyamatosan növekvő taglétszáma.

00168.jpg

Az ÍzvadÁSZOK Kapuvár Gasztronómiai Egyesület volt a házigazdája a Nyugati Kapu Klub legutóbbi találkozójának. A klub tagok megismerkedhettek az ÍzvadÁSZOK történetével és Pavlóczki Béla történész előadása által Báró Berg Gusztáv életútjával.
A térség üzleti közösségének május 02-i találkozóján, ismét hasznos és inspiráló témák kerültek napirendre, amely új tagok köszöntésével vette kezdetét.

Első alkalommal vettek részt klubtalálkozón az alábbi vállalkozások:

  • Megyesi-Tóth Lívia e.v.
  • Tislér Diána e.v.
  • Varga Imre, - Varga-Ropi Kft.

A program részeként, elsőként Pavlóczki Béla történész tartott előadást, melynek témája Báró Berg Gusztáv munkássága volt. A színvonalas szakmai előadás ösztönző hatással bírt a tagok számára.
A bárónak, aki mintagazdaságával elnyerte a párizsi világkiállítás nagydíját, elvitathatatlan érdemei vannak Kapuvár és a térség iparosodásában és gazdaságának fejlődésében. Gazdaságával olyan példát teremtett, amelynek messze földön híre ment. 1898-ban, amikor német mezőgazdasági szakemberek küldöttsége érkezett hazánkba, Kapuvárra látogattak, hogy ott európai szintű mintagazdaságot tanulmányozhassanak. Emellett számos gazdasági újítás kötődik a nevéhez, melyeket nemzetközi szinten is rangos elismerésekkel illettek. Továbbá rendkívül sokat tett Kapuvár és környékének felvirágoztatásáért: takarékpénztárt, tűzoltóegyesületet, utcavilágítást szervezett; 1882-ben felvetette a kapuvári közkórház alapításának gondolatát, utakat építtetett, telefonvonallal kötötte össze a gazdaság egyes majorjait és új, korszerű „kisdedóvót” emeltetett.
4L4A2049.jpg


A folytatásban Kapuvár gasztronómiai nagyköveteinek, az ÍzvadÁSZOK Egyesületnek a munkásságával és küldetésével ismerkedhettek a tagok. Magyar László lélekmelengető előadásában összefoglalta az egyesület elmúlt közel 20 évét, kiemelve azokat a fontos pillanatokat, melyek mérföldkőnek számítanak az ÍzvadÁSZOK életében.

Magyar László és felesége, Magyarné Pócza Katalin nemcsak a helyiek körében közismert, de országosan, sőt Rómában is tudják, kik a kapuvári gasztronómia jeles képviselői.
De kezdjük az elején! Kb. 16 évvel ezelőtt indult az ő történetük, amikor is belekezdtek a régi hagyományok felelevenítésébe és a neves kapuvári ételek elkészítésébe. Kezdetben magánemberként, majd 2012-ben már az ÍzvadÁSZOK színeiben mutatták meg a helyi gasztronómia értékeit. Laci büszkén idézi fel az első emlékezetes pillanatot, amikor a Hajnalcsillag Dalkör számára, egy nyugdíjas találkozó keretein belül készítettek ételt, amely azóta hagyománnyá vált. Ez követően jöttek az újabb és újabb felkérések, közintézmények, óvodák, iskolák részéről, valamint városi rendezvényeken való közreműködést illetően. Az aktív és értékteremtő munkára az országosan is ismert és elismert Szabadtűzi Lovagrend is felfigyelt, és maglódi központjában tagjai körébe fogadta az ÍzvadÁSZOKat.

A szeretetfőzés helyi úttörőjeként, Kapuvártól Rómáig segítenek a rászorulóknak. Központjukban kialakítottak egy ételgyűjtő pontot, ahova bárki vihet, és ahonnan bárki vihet, akinek szüksége van rá. Minden évben több alkalommal hirdetnek szeretetfőzést, ezzel is segítve a nélkülözőket. 2015 újabb mérföldkő az ÍzvadÁSZOK életében. A kapuvári származású Kiss György Barnabás ferences szerzetes, detroiti magyar plébános közbenjárásának köszönhetően Rómában, a Sant'Egidio ingyen konyhán főztek vízkeresztkor a szegényeknek, ahová azóta minden évben visszatérnek.
Fáradhatatlan munkájukat számos elismerés kíséri, melyek közül néhány a teljesség igénye nélkül:

  • 2016: Kapuvár Városért emlékérem
  • 2018, 2019: Arany Bogrács díj, Kalocsa
  • 2019: Legfinomabb halétel, Kalocsa
  • 2021: Az év embere – Kisalföld
  • 2023: Díszoklevél – GY-M-S Vármegyei Önkormányzat
  • 2023: Pro Urbe Kapuvár kitüntetés
A találkozó  során a klub tagok, valódi életképek és inspiráló történeteken keresztül tudtak olyan információkhoz jutni, amely ösztönző hatással bírhat a vállalkozói életükre.
4L4A2082.jpg
 

A Nyugati Kapu Klub továbbra is fenntartja hírnevét, mint egy olyan üzleti közösség, ahol vállalkozások képviselői találkozhatnak, inspirálódhatnak és egymást támogathatják.
Csatlakozzon Ön is a térség üzleti közösségéhez és fedezze fel a benne rejlő lehetőségeket!


Következő találkozó:

A csatlakozás feltétele az önkéntes kamarai tagság, a vállalkozó pozitív attitűdje és, hogy „működjön a kémia" az adott csoporttal. A részvétel külön egyeztetést igényel!
A havi rendszerességű találkozók különböző programok mentén, de a közös ötletelés és célok érdekében hivatottak működni.
Értékteremtő beszélgetések, változatos programok, bizalmi kapcsolatépítés!

Az oldal alján galéria található!
Fotók: Németh T. Ferenc


Kapcsolat:
9330 Kapuvár, Győri út 2.
Erdős Vilmos »»
Tel.: +36 96 779-889; +36 20 363-2729
E-mail: erdos.vilmos##kukac##gymsmkik.hu»

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png