Változások a HIPA bevallással kapcsolatban

A helyi iparűzési adóról (hipa) szóló bevallást 2021-től a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) kell benyújtani.

A hipa bevallására szolgáló 20HIPA jelű nyomtatványt 2021. május 31-éig elektronikusan kell a NAV-hoz beküldeni, az adót azonban az önkormányzat erre szolgáló számlájára kell befizetni. A 20HIPA nyomtatvány a NAV honlapján elérhető.

Két fontos kivétel:

  • A 2021-et megelőző évekre vonatkozó, ideiglenes jellegű iparűzési tevékenységről szóló bevallásokat továbbra is az önkormányzati adóhatóságokhoz kell benyújtani.
  • Azok a magánszemély vállalkozók, akik nem egyéni vállalkozóként végzik tevékenységüket, a hipa-bevallást papíralapon, az önkormányzati adóhatósághoz is benyújthatják.

A beérkezett hipa-bevalláson a NAV összefüggés-vizsgálatokat végez. A hipa-nyomtatvány kitöltésekor megjelenő ellenőrzéseken és hibavizsgálatokon azok a bevallások is keresztülmennek, amelyeket az adózók vagy képviselőik gépi úton, nem az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram használatával küldenek be.

Az ellenőrzés eredményétől függően a NAV értesítést küld arról, hogy a bevallást az érintett önkormányzathoz továbbította vagy tájékoztat az azonosított hibák listájáról. A hibák javítása után a bevallást újból be kell nyújtani.

A NAV-nál 2016-tól állnak rendelkezésre a hipa-bevallások, ezért, ha valakinek az elévülési időn belül, 2014-re vagy 2015-re vonatkozóan kell önellenőrzést benyújtania, esetleg hiányzó bevallását pótolnia, akkor azt a 2016-ra kialakított, 16HIPA jelű nyomtatványon teheti meg.

A 2020-ban kezdődött adóévről szóló hipa-bevallást az adóév utolsó napját követő ötödik hónap utolsó napjáig kell benyújtani, a naptári évvel azonos üzleti éves adózónak 2021. május 31-éig.

 

Forrás: nav.gov.hu

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök