Változások az EKÁER-ben

2021. január 1-től több ponton módosulnak az EKÁER jogszabályok. Összeszedtük a változásokat.

ELÁER1

2021. január 1-től több ponton módosulnak az EKÁER jogszabályok, emiatt másképp kell bejelenteni a szállítmányokat. Összeszedtük a tudnivalókat.

VTSZ
A 2021. január 1-jén vagy azt követően EKÁER-számot kapott bejelentések esetében minden termék VTSZ-számát 8 számjegy hosszan kell közölni. Az EKÁER-feladas.hu rendszer a 4 vagy 6 számjegy hosszú VTSZ számokat automatikusan ki fogja egészíteni 8 jegyre azzal, hogy nullákat illeszt a végére. Elképzelhető, hogy a 4 számjegyű árucsoport vagy a 6 jegyű adat kiegészítése nullákkal nem érvényes VTSZ számot eredményez. Ekkor a NAV szerverére nem küldhető be a szállítmány, kézzel kell korrigálni a VTSZ számokat 8 számjegyre.

Szállítmány érték
A 2021. január 1-jén vagy azt követően EKÁER-számot kapott bejelentésekben minden termék értékét meg kell adni. Eddig lehetőség volt érték nélkül is beküldeni a szállítmány sorait, de január 1-től erre nem lesz lehetőség. A rendszer nem tud automatikusan értéket megadni, kiszámolni, ezért ilyen esetben az adatokat kézzel kell megadni.

Címzetti bejelentés
Megszűnik a címzetti bejelentés! 2021. január 1-től új címzetti bejelentés nem hozható létre. 2015. áprilisától 2020. december 31-ig volt lehetőség arra, hogy az eladó helyett a vevő, a saját adószáma alatt be tudja jelenteni a szállítmányt. Ezt a rendszer automatikusan kitöltötte, ha érzékelte hogy a vevő jelenti be a szállítmányt. 2021. január 1-től csak ez eladó/feladó jelentheti be a szállítmányt az EKÁER rendszerbe.

5%-os termékek kockázati biztosítéka

Kockázati biztosíték 5 százalékos ÁFA kulcsú termékek esetén. Az 5 százalékos ÁFA kulcsú termékek esetén kérhetjük a NAV-tól, hogy ne “kösse le” a kockázati biztosítékot. A rendszer ezt 2021. januárjától az alkalmazható VTSZ számok esetén automatikusan fogja kérni, a felhasználói felületen jelzik is, hogy a fennálló biztosíték kötelezettség alól digitális nyilatkozattal felmentést kérnek.

 

Részletek és további információ ITT!

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök