Változnak a szakirányú oktatásra és a szakképzési munkaszerződésre vonatkozó szabályok

A duális képzőhelyeket érintő, 2023. szeptember 1-től alkalmazandó szabályok értelmezését és az annak való megfelelést tájékoztatóval segíti az MKIK.

A Magyar Közlöny 2023. évi 81. számában kihirdették a szakképzésben lezajlott átalakítás utólagos hatásvizsgálatából adódó törvénymódosításokról szóló 2023. évi XXXIII. törvényt.
A törvénymódosítás általános hatálybalépési időpontja 2023. július 1.
 
A módosult és új szabályok könnyebb alkalmazása érdekében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) egy rövid tájékoztatót állított össze a duális képzőhelyeket érintő legfontosabb változásokról. Ez a tájékoztató elérhető erre a linkre kattintva. »»» 
 
A törvénymódosítás azon változásai, amelyek a szakirányú oktatásra és a szakképzési munkaszerződésre vonatkoznak, 2023. szeptember 1-től alkalmazandók. 
A legfontosabb változások:
• Rövid ciklusú szakképzési munkaszerződés a szakirányú oktatásban részt vevő tanulóval, illetve a képzésben részt vevő személlyel köthető évente legfeljebb két alkalommal, az eddigi 4-12 hét helyett egyenként 2-12 hét, de éves szinten összesen legfeljebb 12 hét határozott időtartamra.
• Azok a fiatalkorú munkavállalók (16 év alatti fiatalok), akik duális képzésben vesznek részt, újra napi 7 órában foglalkoztathatók. A 18 év felettiek napi 8, az ennél fiatalabbak napi 7 órában vehetnek részt szakképzési munkaszerződéssel a duális képzésben. A napi munkaidőbe a munkaközi szünet időtartama is beszámítandó. 
• Szabadság: A nyári szünetben kötelezően, egybefüggően kiadandó szabadság mértéke 15 munkanapról 20 munkanapra változik. 
• Az éves összes szabadság mértéke a módosítás értelmében többé nem életkorhoz kötött, hanem a jogviszony típusától függ (tanulói jogviszonyban egységesen évi 45 munkanap, felnőttképzési jogviszonyban évi 30 munkanap).

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png