Változnak a távmunka szabályai a veszélyhelyzet idejére –11.12.

Rugalmasabbá válnak a távmunka szabályai a veszélyhezet idején. Segítség a rendelet értelmezéséhez!

A távmunkának a veszélyhelyzet időtartama alatt rugalmasabbá váló szabályai biztonságosabbá teszik a munkavégzést, csökkentik az egészségügyi kockázatokat a munkahelyeken – áll az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményében. 
Az átmeneti szabályozás hozzájárul ahhoz, hogy a vállalkozások a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet alatt is talpon maradjanak, ezzel védi a magyar gazdaságot és munkahelyeket – jegyezte meg Bodó Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.
A kormány célja, hogy minél korszerűbb szabályozással segítse elő a nem hagyományos foglalkoztatási formák terjedését. A koronavírus-járvány első hullámának tapasztalatai szerint a távmunka sok területen bevált, egyaránt előnyös a vállalkozások és a foglalkoztatottak számára – állapította meg az ITM.

 


 

A Kormány tegnapi, 487/2020 (XI.11.) számú rendelete érinti a távmunkavégzésre vonatkozó munkajogi, munkavédelmi előírásokat, továbbá a munkavállalónak fizetett költségtérítés egy részét igazolás nélkül, költségként elszámolhatónak minősíti.

A veszélyhelyzet alatt felfüggesztésre kerülnek a Munkavédelmi törvény távmunkavégzéssel kapcsolatos szabályai, illetve a felek eltérhetnek az Mt. távmunkavégzést szabályozó egyes rendelkezéseitől!

A rendelet értelmében: 

  • A távmunkavégzés biztonságos munkakörülményeinek megteremtése során a felelősség megosztásra kerül munkáltató és munkavállaló között.
  • Lehetőséget kapnak a felek, hogy a távmunkavégzés keretében történő foglalkoztatás kereteit szabadabban állapíthassák meg. 
  • A távmunkavégzésre figyelemmel fizetett költségtérítés egy része igazolás nélkül költségként elszámolható a munkáltató által.
 

A távmunkavégzés veszélyhelyzett alatti eltérő szabályainak jogi értelmezését bővebben ITT találja!

 

A fenti tájékoztató nem minősül egyedi ügyben nyújtott jogi tanácsadásnak.

A Havasi Ügyvédi Iroda tájékoztatója.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png