XXI. Euroregionális Kenyérfesztivál és Kézműves Találkozó

Frissen sült kenyér és péksütemény illata töltötte be Győr belvárosát 2023. szeptember 16-án.

 

Az Agrárminisztérium valamint a Győri Bevásárló Utcák Alapítvány és Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara kézműipari tagozata idén már 21. alkalommal rendezte meg az Euroregionális Kenyérfesztivál és Kézműves Találkozót, melynek idén is a Széchenyi tér adott otthont. A szervezők ismét lehetőséget teremtettek a régió pékségeinek és kézműveseinek a bemutatkozásra, a fogyasztóknak pedig a termékek megismerésére és értékelésére. Több százan nézelődtek, kóstoltak és vásároltak a térség legkiválóbb pékségeitől és kézműveseitől.

A fesztivál célja, évek óta az, hogy ráirányítsa a figyelmet a kenyérre, mint az élet szimbólumára, mint gasztronómiai értékre.

A hagyományoknak megfelelően hivatalos megnyitóval vette kezdetét a rendezvény, ahol Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának részéről Rózsavölgyi László önkormányzati képviselő köszöntötte a megjelenteket.

Győr országgyűlési képviselője, Simon Róbert Balázs beszédében köszönetet mondott a gazdáknak, akik idén is megtermelték a kenyérhez szükséges minőségi gabonát.

Pintér-Péntek Imre a vármegyei iparkamara elnöke kiemelte, hogy a fesztiválon mindenki megtalálhatja az ízlésének és életvitelének megfelelő kenyeret.

Dr. Nagy István agrárminiszter beszélt a magyar mezőgazdaság kihívásairól, arról hogy az élelmiszernek központi szerepe van az életünkben.

Prof. dr. Lakatos István a kézműipari tagozat elnöke nyitotta meg a rendezvényt. Mint mondta, az eltelt 21 év alatt sok minden változott, de egy fontos tényező állandó: a pékségek állnak a középpontban, a kenyér a fő motívum, illetve a kézműves termékek. 

A megnyitón a 70 éves Ceres vállalati igazgatója Mikos István emlékplakettet vehetett át a kamara kézműipari tagozatának elnökétől.

Átadásra került a Kenyérfesztivál kabalafigurája, melyet a fesztivál egyik kézműves kiállítója a Manógyár készített el és ajánlott fel a szervezők számára.

 A XXI. Euroregionális Kenyérfesztivál és Kézműves Találkozó mintegy 40 standján sütőipari, hagyományos kézműves, népi iparművész, valamint kistermelő vállalkozások mutatták be munkáikat, termékeiket.

Pék-és cukrászképzésben résztvevő tanulók számára meghirdetett verseny során „Himnusz200” jeligére kellett a csapatoknak díszmunkát készíteni. Az elkészült pályamunkák kiállításra kerültek a fesztivál ideje alatt, így a zsűri mellett a látogatók is megcsodálhatták.

A rendezvény keretében a szakmai zsűri több kategóriában is díjazta a legjobb pékárukat és több szakmai díj is átadásra került a pékipari vállalkozások számára:

  • A Fesztivál Hagyományos Kovászos Kenyere
  • A Fesztivál Innovatív Kenyere
  • A Fesztivál Hagyományos Sós Péksüteménye
  • A Fesztivál Hagyományos Édes Péksüteménye
  • A Fesztivál Innovatív Péksüteménye

Különdíjat ajánlott fel:

  • Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
  • Simon Róbert Balázs, országgyűlési képviselő
  • Magyar Pékszövetség
  • Győr-Moson-Sopron Vármegyei Önkormányzat

A látogatók szavazatai alapján a Fesztivál Kiflije is kiválasztásra került.

 

A gyerekek ugrálóvárban és különböző népi játékokkal, kézműves foglalkozásokkal mulathatták az időt a vármegyei Europe Direct iroda és a Kisalföldi Népművészek Egyesületének jóvoltából.

 

A Széchenyi térre kilátogatókat egész nap színes programok várták: délelőtt a kicsiket az Aranykapu Zenekar szórakoztatta, majd a Rábaparti Country Club táncosai mozgatták meg a közönséget egy flashmob keretében.  

Az ásványrárói „Daloló Pék” Tatai Zoltán előadása után Anetta hozott örökzöld slágereket, a rendezvényt pedig a Centrál Színház művészei, a győri származású Gats Éva és Kollár Péter Erik műsora zárta.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png