Zöld fordulat, bővített K+F EKD támogatás, biztosítékcsökkentés

Az EKD rendelet módosításával bővültek a kapacitásbővítő beruházásokhoz társított megújuló energiatermelés és a K+F támogatások lehetőségei.

Hatályba lépett a beruházás ösztönzési célelőirányzat felhasználásáról szóló 210/2014 (VIII.27.) Korm. rendelet, az ún. „EKD rendelet” módosítása, amellyel a kormány tágította a kapacitásbővítő beruházásokhoz társított megújuló energiatermelés lehetőségeit, valamint kiterjesztette a kutatás-fejlesztéssel kapcsolatban adható támogatásokat is.

A legfontosabb változások:

  • A megújuló energia termelésével, illetve tárolásával kapcsolatos projektek költségei kiegészítő energetikai beruházás címén már elérhetik a teljes beruházási összeg csaknem 50%-át.
  • Induló vállalkozások is élhetnek a lehetőséggel.
  • Ha a megújuló energiát termelő eszköz 500 MW feletti kapacitású, vagy visszwatt védelemmel el nem látott energiatermelő eszközt is magában foglal, már a támogatási kérelemmel egyidejűleg be kell nyújtani a feltételeknek megfelelő műszaki terveket és kivitelezői ajánlatot.
  • 100 fő feletti középvállalkozások is igényelhetik a K+F alapú EKD támogatást.
  • Részben támogathatóvá vált az elsődleges mezőgazdasági termelés is, amennyiben a projekt ezen a területen végrehajtott kutatás-fejlesztésre irányul.
  • Az EKD támogatásokhoz szükséges biztosíték mértéke ezentúl a támogatási összeg 100%-a lesz.

Az EKD rendelet 2023. februári módosításának főbb részleteiről készített összeállítást a HIPA (Hungarian Investment Promotion Agency – Nemzeti Befektetési Ügynökség), amely a linkre kattintva elérhető. 

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png