A biológiai sokféleség védelméhez járult hozzá a Széchenyi-egyetem

A biológiai sokféleséget erősítő átfogó stratégiát és új környezetbarát művelési módszereket dolgoztak ki az AgriNatur osztrák–magyar projektben. 

A biológiai sokféleséget erősítő átfogó stratégiát és új környezetbarát művelési módszereket dolgoztak ki abban a többéves projektben, amelyet a Széchenyi István Egyetem számos magyar és osztrák partnerrel valósított meg. Ennek részeként újabb fejlesztésekkel gazdagodott a mosonmagyaróvári karnak otthont adó, tavaly felújított óvári vár környezete is.
A Széchenyi István Egyetem rendkívül fontosnak tartja, hogy tevékenységével elősegítse a fenntarthatóságot. E törekvést szolgálta az AgriNatur nevet viselő, európai uniós támogatású osztrák–magyar projekt is, amelynek zárókonferenciáját a mosonmagyaróvári kar otthonát jelentő óvári várban tartották.
Az eseményen Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára kifejtette: az elmúlt két évtizedben Európában csaknem negyven százalékkal csökkent a madárfajok állománya a mezőgazdasági területeken, s többek között ezért is különösen fontos, hogy a projekt az agro-biodiverzitásra fókuszált. Hozzátette: a kormányzat természetvédelmi erőfeszítéseit kiemelten a nemzetipark-igazgatóságok rendszerén keresztül igyekszik megvalósítani, s a beruházásoknak, beavatkozásoknak köszönhetően az elmúlt 12 évben több mint 300 ezer hektárt sikerült jobb természeti állapotba hozni. Balczó Bertalan pozitív példának nevezte, hogy az AgriNatur projektben a környezeti nevelés jelentős szerepet kapott, mert ezáltal érhető el, hogy kellő motiváltság legyen az össztársadalmi változásra.


Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára. Fotó: Májer Csaba József

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke leszögezte: a kutatási eredmények átültetése a gyakorlatba azért is lényeges, mert hozzájárul a szemléletformáláshoz. „Fontos az egyensúly megteremtése a környezetünkkel, életteret kell hagyni a minket körülvevő élővilágnak. Most vagyunk a huszonnegyedik órában, hogy meg tudjuk őrizni a természet sokszínűségét” – mondta.
Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere arról beszélt, hogy az elmúlt években számos határon átnyúló, osztrák–magyar, illetve szlovák–magyar projekt megvalósításában vettek részt, amire az AgriNatur újabb jó példát jelent. Dr. Baranyi Péter Zoltán, a Széchenyi István Egyetem rektora szerint a közös munka egyszerre szolgálta a fenntartható, ökotudatos gazdálkodást, a környezettudatos személetet, és nemcsak elméleti, hanem gyakorlati, alkalmazható tudást is eredményezett.
A projektben a Széchenyi István Egyetem többek között a bécsi önkormányzat erdészeti és mezőgazdasági igazgatóságával, a Bio Forschung Austria kutatóintézettel, a mosonmagyaróvári önkormányzattal, a Szigetközi Természetvédelmi Egyesülettel és a Fertő–Hanság Nemzeti Parkkal működött együtt. A magyarországi eredményeket dr. Vér András projektvezető, a Széchenyi István Egyetem Élelmiszertudományi Tanszékének tudományos főmunkatársa ismertette a népes hallgatósággal. Elmondta: kutatásokat, kísérleteket folytattak a Mosoni-sík természetvédelmi oltalom alatt álló Natura 2000 területén, hogy azonosítsák és optimalizálják az ökológiai gazdálkodás fajvédelemre és biológiai sokféleségre gyakorolt pozitív hatásait. Ennek alapján előbb lokális stratégiákat készítettek, amelyekből közös, egységes stratégiát állítottak össze a biodiverzitás védelmére. Új, környezetbarát művelési módszereket is kidolgoztak.
A projekt részeként rekreációs területeket is kialakítottak, bemutatva a természetvédelem és a mezőgazdaság közötti szinergiákat. Ennek hazai helyszíne az óvári vár környezete volt, kiegészítve az ott más forrásból már tavaly elkészült beruházásokat, így a vár, a várkapu és a vársétány felújítását. A várkertben tanösvényt, gyógynövénykertet, pihenőhelyeket, ökojátszóteret, növények, állatok megfigyelésére alkalmas helyeket létesítettek. A várkapitányi épület mellett szabadtéri „oktatótermet” alakítottak ki. A Vár-tó és a Lajta között rétet és őshonos fajokból álló gyümölcsöst hoztak létre, a fenntartható gazdálkodást és a természetközeli gondolkodást erősítve.
A konferencián az osztrák oldali eredményekről Susanne Leputsch projektvezető, a bécsi önkormányzat erdészeti és mezőgazdasági igazgatóságának nemzeti parki koordinátora számolt be, aki külön kiemelte, milyen jó és gyümölcsöző volt a kapcsolat a Széchenyi István Egyetemmel.


Susanne Leputsch, a bécsi önkormányzat erdészeti és mezőgazdasági igazgatóságának nemzeti parki koordinátora. Fotó: Májer Csaba József

A nyitóképen az óvári várt, ahol gyógynövénykertet is kialakítottak a projekt részeként. Fotó: Kerekes István 
Forrás: Széchenyi István Egyetem 

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png