Korszerű, modern lett a kamara székháza

Kétéves tervezési és kivitelezési munkálatok eredményeként, mintegy 560 millió forintból megújult a vármegyei gazdaság központja. 

Több mint 80 napelem állt szolgálatba a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara székházán az épület energetikai korszerűsítése során. A megújuló energiaforrásból évi 389 GJ energiát nyer a székház, amely 169 tonnával kevesebb szén-dioxidot juttat a levegőbe. A felújítás után sem áll azonban meg a munka a kamarában: a tisztségviselők és a munkatársak mind azon dolgoznak, hogy „a díszletet megtöltsék szellemiséggel”.
Bár külsejében már nem, a környezetterhelést tekintve most lett igazán zöld a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara székháza. Két éves tervezési és kivitelezési munkálatok értek véget a győri, Szent István úti épületben, amely a beruházás eredményeként energiatakarékossá, fenntarthatóvá vált. Az 560 millió forintból megvalósuló korszerűsítésnek köszönhetően évi 948 047 kWh-val kevesebb lesz az épület energiafogyasztása, ráadásul a szükséges energia jó részét is, évi mintegy 389 GJ-t megújuló energiaforrásból állítja elő.

Felelős gazdálkodás
„Megcsináltuk” – ez a felkiáltás és az érezhető büszkeség vezette Pintér-Péntek Imre, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökének köszöntőjét augusztus 31-én, a megújult székház ünnepélyes átadásán. „Közel hét éve, elnöki megválasztásomkor, az elnökségi tagokkal leültünk és összeírtuk a kamara értékeit. A székház, mint érték mindannyiunk listáján szerepelt. Egy értékre pedig vigyázni kell” – emlékezett vissza a kamaraelnök arra, hogy miért tűzték zászlójukra már sok évvel ezelőtt a korszerűsítést. Elmondta ugyanakkor azt is, hogy megfogadták, hogy nem adósítják el a vármegyei kamarát. Apránként haladtak: először a mélygarázs újult meg, azután az üzemi konyha, azt követően alakítottak ki egy üzleti kávézót, majd kezdtek az energetikai beruházáson gondolkodni. „Megvizsgáltuk a lehetőségeket, de nem volt számunkra pályázat, mert sem vállalkozás, sem közintézmény nem vagyunk” – említette. A problémával prof. dr. Palkovics László akkori miniszterhez fordultak, aki támogatta az elképzelést, s hamarosan megnyílt az út a kamarák előtt. A Győr-Moson-Sopron vármegyei kamara, a kamarai közösség erejét mutatja, hogy 11 kamara vágott bele a pályázatba, de végül a Győr-Moson-Soproni mellett csak egynek sikerült élnie a támogatási lehetőséggel. Ehhez nagyon sokan kellettek, sok együttműködő partner és tisztségviselő állt az ügy mellé és segített, amiben tudott. A székházátadón a kamaraelnök mindannyiuknak köszönetet mondott.

Erős vállalkozói közösség
A Győr-Moson-Sopron vármegyei vállalkozó közösség erejét méltatta az átadó ünnepségen dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter is: „Az, hogy egy épület milyen állapotban van, tanúskodik arról, hogy a közösség, amely az épületet magáénak tudhatja, mennyire büszke. Az itteni vállalkozói közösség jó ízléssel, mértéktartással, de megmutatta a városnak, hogy milyen erős”. Mindemellett a közösség jobb életminőségéhez is hozzájárul a 340 millió forintos európai uniós támogatással megújult épület, hiszen az több mint székház - találkozási pont – húzta alá a beruházás szükségességét a miniszter.
Az ünnepi eseményen részt vett dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is, aki elmondta, hogy a kamara annak a magyar üzleti körnek a képviselete, amelynek tagjai hisznek abban, hogy egyedül is sikeresek lehetnek, de csapatban még sikeresebbek. „Ez a vármegye mindig megmutatta az országnak, hogy hasonló gazdasági fejlődéssel hová juthat tíz év múlva. A székház ennek a közösségnek a szimbóluma” – mondta.

Az építkezés folytatódik
A székház megújulása nagy mérföldkő a kamara életében, amelyeknél illik megállni, visszatekinteni, ünnepelni. Az átadón a vármegyei kamara két korábbi elnöke is köszöntötte a vendégeket. A székház több mint húsz éve épült, visszaemlékezve arra az időszakra Jancsó Péter volt kamaraelnök elmondta: korábban egy belvárosi, első emeleti lakás volt székházzá alakítva, majd megfogalmazódott az igény arra, hogy legyen egy hely, ahol a vállalkozók találkozhatnak. „Eljutottunk odáig, hogy ez a székház megvalósult. Ma is azt mondom, jó döntés volt” – zárta gondolatait.
Az elnöki poszton őt követő Mihalicz Antal a szervezet anyagi helyzetének stabilizálását és presztízsének növelését segítette, miután a kötelező kamarai tagság megszűnt. Visszatekintésében megjegyezte: „Akkor is és most is úgy gondolom, hogy ez Győr legszebb irodaháza”.
A korszerűsítés véget ért, de az építkezés folytatódik: a kamara a vállalkozói igényeket szem előtt tartva megújítja szolgáltatásait, képviseli a vállalkozók érdekeit, velük együtt, erős üzleti közösséget épít. Ahogy Pintér-Péntek Imre kamaraelnök fogalmazott: „A díszletet meg kell tölteni szellemiséggel, ízzel, illattal”.

A székházátadó ünnepség műsorvezetői-házigazda szerepét ifj. Knézy Jenő töltötte be, a program fényét Szekeres Adrien emelte dalaival. A megújult székház átadás-átvételét szimbolizáló szalagot Pintér-Péntek Imre és dr. Navracsics Tibor vágta át.
Az ünnepséget követő fogadáson a Takács András-Tomasits Kata duó adta meg az alaphangulatot.
Igazi meglepetésként szolgált a vendégeknek a Győri Filharmonikus Zenekar fúvósainak flashmobja.
Izgalomból sem volt hiány: a Porsche Győr felajánlásából 3 vendég nyerhetett 1-1 hétvégére szóló autóhasználatot. Egy ŠKODA ENYAQ, egy Volkswagen ID.5 és egy Volkswagen ID.Buzz kényelmét élvezhetik egy teljes hétvégén át a szerencsések.
Az est finom falatairól a Rábakész Kft. gondoskodott. A kamarai sütemények a Pierre Cukrászat műhelyében készültek.

 

A székházátadó pillanatairól készült rövid videó elérhető a kamara YouTube csatornáján. »»» 
Tekintse meg az ünnepség hosszabb összefoglalóját is! »»»

 


Székházfelújítás számokban

A beruházás során megújult, ill. beépítésre került:

 • 176 négyzetméteren 88 db napelem,
 • 324 ablak,
 • 386 négyzetméter alumínium függönyfal és üvegtető szerkezet,
 • 907 négyzetméter szálcement burkolat,
 • 3150 négyzetméter homlokzati hőszigetelés.

A székház korszerűsítésének eredményei:

 • Az épület éves energiafogyasztásának csökkenése: 948 047 kWh/év
 • A megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség: 389 GJ/év
 • 169 tonna szén-dioxid megtakarítás/év
 • A megtakarított szén-dioxidot 4034 db fa tudná megkötni.
Nézze meg, hogy milyen lett a kamarai székház! A megújult székházról készült videó YouTube csatornánkon megtekinthető. »»»
 
A székházátadóról tudósított a Győr Plusz Média és a Kisalföld is, ezek a linkekre kattintva elérhetők. 

 

A székházátadón készült fotók megtekinthetők képgalériánkban.
Fotók: Marcali Gábor és O. Jakócs Péter


A pályázatról röviden:

Kedvezményezett: Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Projekt címe: Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székház energetikai korszerűsítése
Projekt azonosító száma: KEHOP-5.2.2-16-2022-00141
Elnyert támogatás összege: 340.000.000,- Ft
A projekt megkezdésének időpontja: 2022.07.08.
A projekt befejezésének időpontja: 2023.07.31.

A projekt összefoglalója:

A fejlesztési projekt céljai:

 • az épület hőveszteségének csökkentése,
 • az épületszerkezetek szigetelése korszerűsítése, élettartamának növelése,
 • a megújuló energiafelhasználás növelése,
 • az épület hőveszteségének csökkentésével a fűtéshez szükséges felhasznált hőenergia mennyiségének csökkentése,
 • napelemes rendszer kialakításával megújuló energia alapú villamos energiatermelés megvalósítása, és villamos energiaköltségek csökkentése.

A projekt keretében megvalósult Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székház energetikai korszerűsítése az alábbiak szerint:

 • Az épület valamennyi homlokzatának hőszigetelése 10 cm ásványgyapot /10 cm EPS hőszigeteléssel Mennyiség: 3033 m2.
 • Tető utólagos hő-és vízszigetelése, 10 cm ROCKWOOL Hardrock Max hőszigeteléssel és 1 rtg. Renolit korcprofilos PVC lemezszigetelés: Mennyiség: 1014 m2.
 • Az épület korszerűtlen külső nyílászáróinak energiamegtakarítást eredményező cseréje: 9 db függönyfal és üvegtető szerkezet, 1 db Alumínium tolóajtó, 324 db fém fegyverzetű műanyag szerkezetű ablak.
 • Napelemes rendszer kialakítása 39,48 kW teljesítménnyel, 43 243 kWh éves kalkulált hozammal 72 db 375W teljesítményű és 39 db 320W teljesítményű napelemmel.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png