A NAV állásfoglalása az építőipari témában megfogalmazott kérdésekről

Kamaránkban működő Adóügyi Kerekasztal által megfogalmazott kérdésre hivatalos állásfoglalás érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában működő Adóügyi Kerekasztal 2022. február 11-én állásfoglalás kéréssel fordult a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakértőihez. A NAV tájékoztatását az alábbiakban olvashatja:

"A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló mód. 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) 8. § (6c) bekezdése értelmében, ha az Art. szerinti kifizető a tárgyévben ugyanazon kisadózó vállalkozásnak az év elejétől összesítve 3 millió forintot meghaladó összegű bevételt juttat, a 3 millió forintot meghaladó összegű juttatás után 40 százalékos mértékű adót fizet, figyelemmel az e bekezdés a)-d) pontjaiban nevesített kivételekre.
A Katv. 8. § (6c) bekezdés c) alpontja értelmében az ugyanazon kifizető által juttatott 3 millió forintot meghaladó bevételrészt terhelő 40 százalékos mértékű adó alapjának meghatározása során nem kell számításba venni azt az összeget, amelyet a kifizető jogszabályban meghatározott díjszabás alapján juttat az arra jogosult kisadózó vállalkozásnak.
Tekintettel arra, hogy a levélben is hivatkozott 56/2021. (XI.19.) ITM rendelet nem a fizethető díjak konkrét összegét, hanem csak minimális értékhatárt határoz meg, ezért a Katv. 8. § (6c) bekezdésének c) pontjában foglalt kivétel-szabály az építőipari tevékenységre vonatkozóan nem alkalmazható.

Ha tehát az adóévben a kisadózónak juttatott bevétel a 3 millió forintot meghaladja, a felettese rész után 40%-os adókötelezettség terheli a kifizetőt."

A válaszlevél tartalma szakmai véleménynek minősül, kötelező jogi erővel nem bír!

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png