Kamaránk újabb megkereséssel fordult az adóhivatalhoz

A kamaránkban működő Adóügyi Kerekasztal ismét állásfoglalást kért a NAV megyei igazgatóságától.

 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarát több építőipari vállalkozás is megkereste egy olyan kérdéssel, mely a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (továbbiakban: KIVA/KATA törvény8.§ 6 c) pontjának értelmezésére irányul.

Eszerint „Ha az Art. szerinti kifizető a tárgyévben ugyanazon kisadózó vállalkozásnak az év elejétől összesítve 3 millió forintot meghaladó összegű bevételt juttat, a 3 millió forintot meghaladó összegű juttatás után 40 százalékos mértékű adót fizet. Az adó alapjának meghatározása során nem kell számításba venni azt az összeget,

a) amely után a kifizető a (6a) bekezdés alapján 40 százalékos mértékű adót köteles fizetni,
b) amelyet a kifizető az Egészségbiztosítási Alapból származó finanszírozásként juttat az egészségügyi szolgáltató kisadózó vállalkozásnak,
c) amelyet a kifizető jogszabályban meghatározott díjszabás alapján juttat az arra jogosult kisadózó vállalkozásnak, vagy
d) amelyet az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény szerint költségvetési szerv kifizető juttat a kisadózó vállalkozásnak.”

Kérdésünk: Mit kell érteni a c) pont szerinti „jogszabályban meghatározott díjszabás alapján” kifejezésen?
Az 56/2021.(XI.19.) ITM rendeletének 1.§-a az alábbiak szerint rendelkezik a minimális építőipari rezsióradíj 2021. évi mértékéről az építőiparban: „az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság ajánlása alapján az építőipari rezsióradíj 2021. évre meghatározott, általános forgalmi adó nélküli legkisebb mértéke 4530 forint/óra”.

Kérdésünk: Amennyiben a fentiek alapján kiszámlázott szolgáltatási (vállalkozói) és a kifizető által kifizetett díj tekinthető a KATA törvény 8.§ 6 c) szerinti juttatásnak, akkor itt nem kell alkalmazni a 3 millió forintos korlátot a kifizetőnek? Ha például egy KATA-s villanyszerelő alvállalkozótól – aki a fentiek alapján számítja a vállalkozói díját – kapott számla végösszege 5 millió forint, akkor a 3 millió forint feletti részre nem vonatkozna a 40% mértékű adófizetési kötelezettség a kifizető számára?

Kérdésünk: Tekinthető-e az Építőipari Normajegyzék (https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/epitesi-normagyujtemeny) is a KIVA/KATA törvény 8.§ 6 c) szerinti jogszabályban meghatározott díjazási szabálynak, ami így kivételt képez a 3 millió forintos értékhatár feletti kifizetések plusz 40%-os adózási kötelezettségének?

A gazdaság más ágazataiban is léteznek jogszabályon alapuló árképzések, melyek egy KATA adóalanyra vonatkoznak.

A GYMSM KIK Adóügyi Kerekasztala érdeklődéssel várja a NAV hivatalos állásfoglalását a fenti kérdésekkel kapcsolatban, amelyekről a továbbiakban természetesen beszámolunk honlapunkon. 

 

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png