A pályaválasztás előtt álló diákok szokásait is vizsgálták a II. Rábaközi Szakmabörzén

A szakmabörze kiállítója, az fws online Zrt. felmérést készített a diákok továbbtanulási lehetőségeiről és médiafogyasztási szokásaikról.

A képen Erdős Vilmos, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara térségi irodavezetője és Németh Dávid, az fws online Zrt. vezető értékesítője látható.

Immár második alkalommal rendezte meg Kapuváron a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Fertő-Rábaköz Térsége a Rábaközi Szakmabörzét.
A hagyományteremtő esemény legfőbb célja, hogy a pályaorientáció előtt álló diákok testközelből ismerkedhessenek meg a térségben működő vállalkozásokkal, és választ kaphassanak minden felmerülő kérdésükre.
Idén közel 40 vállalkozás mutatta be tevékenységét és szolgáltatásait 1200 diák számára, ezzel is hozzájárulva a tanulók pályaválasztási döntéseinek elősegítéséhez.

A tavaly 15. fennállását ünneplő, web- és szoftverfejlesztéssel foglalkozó fws online Zrt. kiállítóként vett részt a rendezvényen, ahol lehetőségük volt a tavalyihoz hasonlóan (https://gymsmkik.hu/izgalmas-felmeres-keszult-a-rabakozi-szakmaborzen) egy átfogó felmérést készíteni a diákok továbbtanulási lehetőségeiről és médiafogyasztási szokásaikról.
Ebből kiderült, hogy a Fertő-Rábaközi Térség legnagyobb pályaorientációs rendezvényén résztvevők 79%-a a megyén belül szeretne továbbtanulni, 11%-uk az ország egyéb területén, míg a tavalyi 3%-hoz képest idén már a diákok 10%-a nyilatkozott arról, hogy külföldön szeretné folytatni tanulmányait.
A tanulók médiafogyasztási szokásaiban a tavalyi felméréshez képest jelentős változás nem tapasztalható, továbbra is toronymagasan azok a videós platformok vezetik a listát (a YouTube 33,8%-al, a short videóiról híres TikTok pedig 32,5%-al), melyek lehetővé teszik a minél rövidebb és tömörebb tartalomfogyasztást, ezzel is fenntartva az átlagos figyelemfókuszt.
A kitöltők válaszaiból jól látható, hogy azok a felületek, melyek a korábbi generációk körében váltak elterjedtté (Facebook, Twitter), a mai fiatalok számára már kevésbé vonzóak.
,,A diákokkal való beszélgetéseink során ennek miértjére a legtöbben azt válaszolták, hogy a rövid videós platformok sokkal inkább a szórakozásra és a kikapcsolódásra helyezik a hangsúlyt, szemben a korábban elterjedt felületekkel. Kevésbé zavarják meg a felhasználói élményt reklámokkal és a számukra nem releváns tartalmakkal, így egyre kevésbé tervezik például a Facebook használatát.” – összegezte a tapasztalatokat Németh Dávid, az fws online Zrt. vezető értékesítője.

A kérdőív segítségével összetett képet kaphattunk a pályaválasztás előtt állók kedvenc platformjaikról.

Felmérésünkkor többen is megemlítették, hogy bár szüleikkel korábban a felső tagozathoz (10-11 év) kötötték az első saját telefon megvásárlását, többségében már alsó tagozatos (7-8 éves) korukban megkapták azt. Ennek okai között szerepelt, hogy manapság egyre több helyen segíti az oktatást nem csak az okostelefon megléte, hanem akár a saját laptop, tablet használata is.
Ezen eszközök integrálása az oktatásba számos előnnyel járhat, a diákok elmondása alapján sokkal motiváltabbak a digitális technológiák használatakor, melyek segíthetnek a tananyag jobb megértésében, valamint erősíthetik a kognitív képességeiket is, amit nem csak a pályaválasztás előtt, hanem a későbbiekben is hatékonyan kamatoztathatnak.
Elmondható, hogy a II. Rábaközi Szakmabörze ismét egy hasznos esemény volt a pályaválasztás előtt álló tanulók számára, akik sok értékes információval gazdagodhattak a továbbtanulási lehetőségek kapcsán. Reméljük, hogy a jövőben még több hasonló kezdeményezésre kerül sor, amelyek segítik a fiatalokat a sikeres pályaválasztásban, és megismertetik őket a térségben működő vállalkozások által kínált lehetőségekkel.

 


A kiállítóként közreműködő közel 40 vállalkozás, oktatási intézmény és egyesület találkozása kiváló lehetőséget nyújtott a kapcsolatépítésre, a tapasztalatok és információk megosztására, valamint az új trendek és technológiák megismerésére.

A rendezvényről készült további beszámolók, videók elérhetők az alábbi címeken:

 


Kapcsolat:
9330 Kapuvár, Győri út 2.
Erdős Vilmos »»
Tel.: +36 96 779-889; +36 20 363-2729
E-mail: erdos.vilmos##kukac##gymsmkik.hu»

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png