A vendéglátó üzletek üzemeltetőit érintő kötelező adatszolgáltatás

 A vendéglátó üzlet üzemeltetője az NTAK-ba történő regisztrációt 2021. november 1. napjával köteles megkezdeni az új törvény szerint.

 

A törvényhozás a vendéglátóiparra –a pandémiával kapcsolatos törvényi rendelkezésektől eltekintve – az elmúlt évek legjelentősebb törvényi kötelezettségét rója a 2021. évi XCVIII. törvény tekintetében.
A törvény 16. § alapján a vendéglátó üzlet üzemeltetője az NTAK-ba történő regisztrációt 2021 november 1. napjával köteles megkezdeni. Ezt követően az adatok szolgáltatására és továbbítására 2022. július 1. napjától köteles.

 A digitális statisztikai adatgyűjtés céljai:

  1. minden hazai vendéglátó üzlet forgalmi statisztikai adatainak valós és naprakész mérése;
  2. az ágazat versenyképességét célzó stratégia, fejlesztések, kampányok hatékonyabb tervezéséhez és azok hatékonyságának méréséhez a releváns adatok integrálása;
  3. az adatok alapján előrejelzések készítése a várható vendégforgalomról, amelyek alapján a beavatkozási pontok hatékonyabban kijelölhetőek;
  4. egységes, országos, naprakész adatbázis létrehozása;
  5. az ágazat fehérítése.

A vendéglátó üzlet üzemeltetőjének, a kormány rendeletében meghatározott műszaki előírásoknak megfelelő, olyan vendéglátó szoftvert kell majd alkalmaznia, amely alkalmas arra, hogy legalább egy alkalommal a tárgynapot követő 24 órán belül, automatikusan, a tárgynapra vonatkozó, a napi adatszolgáltatás körébe tartozó, személyes adatot nem tartalmazó, forgalmi jellegű adatokat az NTAK részére továbbítsa. A kötelező adatszolgáltatás a pénztárgép törvényt nem érinti, pénztárgépet továbbra is használni kell a vendéglátásban.
Cél, hogy minél gördülékenyebben történjen az új szabályozás bevezetése, mely a szállásadókat már évekkel ezelőtt érintette, a hozzá tartozó rendszert pedig alkalmazzák. Ennek érdekében folyamatosan előadásokat, tájékoztatókat, fórumokat fogunk szervezni, illetve tájékoztatást nyújtunk az érintetteknek a megfelelő szervezetek bevonásával.
Azoknak a vendéglátóipari egységeknek, melyek már alkalmaznak éttermi szoftvert a mindennapjaikban könnyebb lesz a bevezetendő adatszolgáltatási kötelezettség, mivel csak egy modullal kell kiegészíteni a rendszerüket és már továbbíthatják is a szükséges adatokat.

Szalai Zoltán (N.V.G.SZ.elnök)
Forrás:
Magyar Közlöny, NTAK

 

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök