A vendéglátósok már készülhetnek a teraszok nyitására


A terasznyitás mellett is jár a bértámogatás.

A vendéglátóhelyek teraszainak nyitásával kapcsolatban megjelent az a szabályozás, amely eltörli a közterület-használati díjakat és felfüggeszti az ezzel kapcsolatos bürokratikus nehézségeket a fokozatosan újrainduló szektor érdekében. Erre azért van szükség, mert voltak olyan kerületek, amelyeknek szándékában állt a bérleti, illetve közterület-használati díjat megemelni a válság közepén. A turisztikai ügynökség a vendéglátóipari érdekképviseletekkel egyeztetve elkészített egy kézikönyvet, amely ajánlásokat tartalmaz a vendéglátóhelyeknek a járvány alatti működéshez. A vendéglátóhelyek teraszainak, kerthelyiségeinek nyitása az azt követő napon történhet meg, amikor a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót. A jogszabály szerint a teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a védelmi intézkedések betartásáról az üzemeltető köteles gondoskodni. A szabályok be nem tartása esetén a vendéglátó üzlettel szemben százezer forinttól egymillió forintig terjedő bírság szabható ki, de akár a vendéglátóhely bezáratása is elrendelhető. A szabályokat be nem tartó vendéggel szemben pedig szabálysértés esetén ötezer forinttól ötszázezer forintig terjedő pénzbírság is kiszabható.
A munkahelyi, iskolai, kórházi menzák és büfék nyitva lehetnek. A szálláshelyen található étterem és bár csak az ott megszálló – üzleti céllal érkezett – vendéget szolgálhatja ki.

A kormányrendelet-módosítások a 2021. évi 63. számú Magyar Közlönyben olvashatóak.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök