Első gépszoboravatás Győr ipari múltjának fenntartásáért

A Győri Ipartörténeti Alapítvány idén új projektet indított azzal a céllal, hogy az arra alkalmas régi gépek a beolvasztás helyett Győr gazdag ipari múltjának emléket állító mutatós gépszoborrá váljanak és közszemlére kerüljenek.

A gépszoboravatásra a győriek által leginkább „Szerszámgépgyárként” ismert és emlegetett egykori telephelyen, a Puskás Tivadar út 8. alatt került sor. A telephely 1914–1916 között létesült, a kor legkorszerűbb és legnagyobb üzemei itt voltak, de az Iparcsatorna és Gyárváros is, mint kiszolgáló létesítmények ekkor épültek. Ma több mint 50 vállalkozás otthona.

„Reméljük, hogy egyre többen követik példánkat és az ipartelepeken, köztereken megjelennek hasonló kiállított darabok, melyek az emberi leleményesség, a technikai megoldások iskolapéldái lehetnek, akár tanulhatunk is belőlük” – emelte ki Miklósy Lajos, az Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Az 1939-ben gyártott transzmissziós gyalugépet az Ipartechnika Menedzser Kft. újította fel és állította ki az ipartelepen. Az 1930-as években gyártott fémipari gyalugép, ami az 1970-es évektől a GÉFI – Győr-Sopron megyei Gépipari és Finommechanikai Vállalat – tulajdonában volt, késeket, ollókat, professzionális szerszámokat gyártottak vele.

"A régi gépekben ott van a tudás" - jegyezte meg Miklósy Lajos, aki Andorka Zsolt kuratóriumi alelnökkel együtt avatták fel a gépszobrot a meghívottak és a sajtó képviselői előtt. „Műszaki embereknek ezek a gépek nem csak termelő eszközök, hanem olyan tárgyak is, amiben rendkívül sok innováció, precizitás, művészi szintre emelt dizájn és kivitelezés testesül meg” – hangsúlyozta a kuratórium elnöke.
Andorka Zsolt alelnök az Alapítvány őszi programjairól is beszámolt. Folytatódnak az ipartörténeti túrák: szeptember elsején gyárvárosi gyalogtúrát, szeptember 14-én Belváros–Sziget–Dunacenter túrát, szeptember 16-án pedig a dunaszegi Stabilmotor Gyűjtemény megtekintéséhez kerékpártúrát szerveznek. Jelentkezni az Alapítvány honlapján lehet.

Andorka Zsolt említést tett arról is, hogy terveik között szerepel a 70 éve alapított Győr- és Vidéke Sütőipari Vállalat (mai Ceres Zrt.) épületénél emléktábla avatás, de visszatekintenek a Győrlakk vállalat 100 éves múltjára is. Nem utolsó sorban emlékhelyet kívánnak létesíteni Horváth Ede, a vagongyár egykori vezérigazgatója tiszteletére, akinek életéről születésének 100. évfordulója alkalmából könyv is készül – melynek megjelentetéséhez várják a vállalkozások támogatásait.

Az eseményen kamaránkat Pénzes László, az Ipari Tagozat elnöke és Tóthné Szabó Beatrix tagozati titkár képviselték.

 
A gépszoboravatásról a Győr Plusz Média is beszámolt, kattintson ide!

Az Alapítvány munkájáról és szervezett ipartörténeti túrákról bővebb információkat a honlapjukon talál.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png