Gazdasági Havi Tájékoztató – 2022. október

1378 hazai vállalkozás válaszolt az áremelkedéssel kapcsolatos tapasztalataira és az erre adott reakcióira vonatkozó kérdésekre.

2022. szeptember 26. és október 5-e között zajlott az MKIK GVI energiaárak emelkedésének hatásait vizsgáló kérdőíves adatfelvétele. Ennek keretében 1378 hazai vállalkozás válaszolt az áremelkedéssel kapcsolatos tapasztalataira és az erre adott reakcióira vonatkozó kérdésekre. Az alábbi elemzés a vállalkozások által meghozott kiadáscsökkentő és energiatakarékossági lépéseket mutatja be.

Az adatfelvétel lezárásáig a vállalkozások több, mint fele (56%) már bevezetett valamilyen működését érintő kiadáscsökkentő lépést az energiaárak növekedésének hatására. Közel felük az egyéb költségei csökkentését próbálta csökkenteni, 37%-uk a tervezett beruházásait későbbre halasztotta, körülbelül ötödük a beszerzései árait próbálta csökkenteni, illetve olcsóbb helyettesítő alapanyagokat használt. A válaszadó vállalkozások tizede döntött munkaerő leépítés mellett. A vállalkozások kevesebb, mint 10 százaléka rövidített munkaidőt vagy részmunkaidőt vezetett be, a béremelések elhalasztása mellett döntött vagy a cég szolgáltatásait vagy termelő kapacitásait építette le. A vállalkozások 3%-a jelezte, hogy részben vagy egészében leállította a működését az áremelkedések hatására. A következő fél évben a válaszadó vállalkozások kétharmada tervez legalább egy cég működését érintő kiadáscsökkentő lépést. A cégek további 39%-a a beszerzési árait csökkentené, 36%-uk egyéb költségeket csökkentene, 33%-uk pedig beruházásokat halasztana el. A cégek viszonylag nagy része tervez szükség esetén munkaerőgazdálkodást érintő lépéseket, így részmunkaidő bevezetését (31%), a bérek nem emelését vagy csökkentését (22%) vagy leépítést (22%). A vállalkozás működtetésével kapcsolatos lépéseket mindezidáig viszonylag kevesen vezettek be, a cégek körülbelül ötöde viszont tervez ilyen lépéseket a következő fél év folyamán: a termelőkapacitás csökkentését a vállalkozások 21%-a. a cég szolgáltatásainak leépítését 17%-a tartja elképzelhetőnek, míg esetleges leállással a cégek 19%-a számol a következő időszakra vonatkozóan.

Leépítést kiemelkedően magas arányban alkalmaznak (20%) vagy terveznek alkalmazni (47%) a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatban működő cégek. A turizmus mellett legnagyobb arányban az ipari (27%) és a kereskedelmi (23%) cégek tartják elképzelhetőnek, hogy leépítést alkalmaznak az elkövetkező fél évben. Kapacitáscsökkentést, a szolgáltatások leépítését és a leállást a legmagasabb arányban szintén a turizmusban működő cégek vezetnének be szükség esetén, illetve a körükben a legmagasabb azon cégek aránya, amelyek már jelenleg is ilyen lépésekre kényszerültek. Az energiaárak növekedésére reagálva az átlagosnál nagyobb arányban halasztották el a béremeléseket vagy csökkentették a béreket/ juttatásokat a logisztikai (13%), a turizmusban működő (11%), a kereskedelmi (10%) és az egyéb szolgáltatást nyújtó (10%) cégek. A bérek és juttatások esetleges csökkentését legmagasabb arányban a turizmusban (52%) a kereskedelemben (25%), az iparban (25%) és az egyéb szolgáltatások területén működő cégek (24%) tervezik. Részmunkaidő vagy rövidített munkaidőt legnagyobb arányban a turizmusban (18%), az egyéb gazdasági szolgáltatások területén (12%) és az egyéb ágazatokban (13%) működő válaszadók vezettek be, míg legnagyobb arányban a szintén a turizmus (52%), a mezőgazdaság (36%), az ipar (35%) és a kereskedelem (34%) ágazatokban tervezik ezt a lépést a következő fél évben.

A teljes elemzés, a 2022. októberi Gazdasági Havi Tájékoztató, amelyben a kiadáscsökkentő lépések mellett az energiafogyasztás csökkentésére vonatkozó lépésekről, a GDP alakulásáról és nemzetközi tendenciákról is tájékozódható, magyar és angol nyelven is elérhető a linkekre kattintva. 

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png