Elrajtolt a kiterjesztett gyártói felelősség, felkészül a kötelező visszaváltás

A bejegyzés érvényessége lejárt!

Tudjon meg mindent az az EPR- és a DRS-szabályozás legfontosabb elemeiről és a kötelezettségekről a szeptember 20-ai, online előadás keretében.

Időpont: 2023. szeptember 20. (szerda) 14:00-15:00
Helyszín: Online (a visszaigazolásban és az emlékeztető e-mailben küldött link alapján)

2023. július 1-jén lépett hatályba Magyarországon az ipari hulladékkezelési folyamatokat jelentős mértékben megváltoztató kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (Extended Producers Responsibility, rövidítve EPR), amely új díjfizetési kötelezettséget és adminisztratív terhet ró a körforgásos termékek (köztük a csomagolások, elektromos és elektronikus berendezések, elemek és akkumulátorok) gyártóira, illetve azok első belföldi forgalmazóira, továbbá az érintett hulladékok – főszabály szerint – kizárólag a MOHU részére adhatóak át.
Az EPR-rendszeren felül a gyártókat és a kereskedőket egyaránt érinti a várakozások szerint 2024. január 1-jén hatályba lépő, italcsomagolásokhoz kapcsolódó kötelező visszaváltási rendszer (Deposit Return Scheme, rövidítve DRS). A DRS-rendszer alapján az italcsomagolások forgalomba hozatalakor a gyártók kötelesek visszaváltási díjat fizetni a MOHU részére, ezt a díjat azonban a fogyasztó megkapja, ha visszaviszi az üres csomagolást a kereskedő által üzemeltetett gyűjtőpontra.
A jogszabályi változások, valamint a fenntarthatósági törekvések és elvárások miatt kiemelkedően fontossá vált az anyagok és termékek megfelelő hulladék-szabályozási minősítése.

Az előadáson szakértők jogi szempontból mutatják be:

  • az EPR- és a DRS-szabályozás legfontosabb elemeit,
  • az új rendeletekkel érintett hulladékfajtákat, az anyagok minősítésének szempontjait, az egyes kategóriák határterületeit,
  • a gyártók, a forgalmazók és a kereskedők által teljesítendő kötelezettségeket,
  • a felülvizsgálandó vállalati folyamatokat.

Előadóink továbbá az EPR-megfelelőség egyes komplex kérdéseit járják körül, valamint bemutatják az EPR adminisztráció automatizálására készített megoldást.

Előadók:

  • Szük Balázs, vezető menedzser – PwC Magyarország
  • dr. Zalai Péter, ügyvéd, partner – Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda
  • dr. Balog Balázs, ügyvéd – Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda
  • dr. Bán Kristóf, jogi szakértő – Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda

Az eseményen való részvétel díjmentes, azonban regisztrációhoz kötött.
REGISZTRÁCIÓHOZ kattintson ide »»»

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png