Megjelent a globális minimumadó bevezetéséről szóló törvénytervezet

A törvény EU 2022/2523 irányelvét ülteti majd át a magyar jogrendbe. A magyar szabályozás 15 százalékban állapítja meg a minimum adókulcsot.

Október 18-án a Pénzügyminisztérium közzétette a globális minimumadó (GloBE) bevezetéséről szóló törvénytervezetet, amely az EU 2022/2523 irányelvét ülteti át a magyar jogrendbe.

A PwC Magyarország összefoglalta a törvénytervezetben megjelent változásokat.

A magyar szabályozás tartalmazni fogja:

  • az országonkénti jelentésen (CbCR) alapuló mentességi szabályozást,
  • a gazdasági jelenléten alapuló nyereségkivétel szabályát minden kiegészítő adóbeszedési mechanizmus tekintetében, és
  • 15%-ban állapítja meg a minimum adókulcsot.

A szabályozás azon multinacionális, illetve nagyméretű belföldi vállalatcsoportokra vonatkozik, melyek esetében a végső anyavállalat által készített konszolidált pénzügyi beszámoló szerinti bevétel az elmúlt négy évből legalább kettőben meghaladja a 750 millió euró értékhatárt.

A beszedési mechanizmusok az alábbi ütemterv szerint lépnek hatályba:

  • jövedelem-hozzászámítási szabály („IIR”) 2024. január 1-től,
  • aluladóztatott kifizetések szabálya („UTPR”) 2025. január 1-től, és
  • elismert belföldi kiegészítő adó („QDMTT”) 2024. január 1-től.

A rendelet saját definíciót állapít meg a lefedett adóknak, melyeket a globális minimumadó effektív adókulcsának számításához figyelembe lehet venni. Magyarországon lefedett adónak tekinthető a társasági adó, a helyi iparűzési adó, az innovációs járulék és az energiaellátók jövedelemadója (a lista nem teljes körű).

A számviteli törvénybe is bevezetik a halasztott adókat, melyről dönthetnek a vállalatok, hogy alkalmazzák-e a halasztott adókra vonatkozó szabályokat.

Magyarország az elismert belföldi kiegészítő adó (QDMTT) számításához azt a számviteli standardot rendeli alkalmazni, amely alapján a vállalatok eleget tesznek a törvény által előírt beszámolókészítési kötelezettségüknek. Ha a magyarországi társaságoknak az üzleti éve eltér a végső anyavállalatétól, akkor kötelesek a végső anyavállalat által a konszolidációhoz használt beszámolási standard szerint végezni a kalkulációt.

Továbbá a K+F adóalap-kedvezmény mellett egy új K+F adókedvezmény bevezetésére kerül sor, ami kisebb mértékben csökkentené a globális minimumadó szempontjából számított effektív adókulcsot, azonban bizonyos korlátozásokkal kerül bevezetésre. Fontos megjegyezni, hogy a régi adóalap-kedvezményt és az újonnan bevezetett adókedvezményt nem lehet egyszerre alkalmazni.

2024. február 28-ig lehetőség lesz az eddig nem bejelentett részesedések bejelentésére is. A törvénytervezet szerint a globális minimumadóra kötelezett adózóknak egyszeri lehetőséget adnak, hogy bejelentsék a nem bejelentettnek minősülő részesedéseiket.

A globális minimumadóra vonatkozó információs jelentést (GloBE Information Return) magyarul vagy angolul lehet közzétenni, és a kiegészítő adókat forintban, amerikai dollárban vagy euróban kell megfizetni.

A törvénytervezet ITT megtekinthető »»»

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png