Vállalkozó leszek


Vállalkozó leszek


Vállalkozó leszek


Vállalkozó leszek

Vállalkozó leszek

Vállalkozó leszek

Egyéni vállalkozás indítása

Az egyéni vállalkozás kedvelt vállalkozási forma a kezdő vállalkozók között, ugyanakkor aki egyéni vállalkozóvá szeretne válni, tisztában kell lennie az egyéni vállalkozói lét hátrányaival és előnyeivel is, és ismernie kell a vállalkozás megalapításának lépéseit, a választható adózási módokat.

Az egyéni vállalkozás előnyei:

  • Olcsóbb, és könnyebb alapítani, mint egy társas vállalkozást.
  • Nem függ üzlettársak döntésétől, befolyásától, vagyis az Önmaga ura.
  • Az egyéni vállalkozó pénzforgalmi szemléletben vezeti a könyveit, ezért ha az adott évi teljesítésű számláját csak a következő adóévben fizetik ki, akkor az nem tartozik bele az adott év árbevételébe. Ugyanez igaz a költségeire is.
  • Az egyéni vállalkozás megszüntetése egyszerűbb és költséghatékonyabb, mint egy társas vállalkozásé.

Hátrányok:

  • Az egyéni vállalkozó felelőssége korlátlan, azaz teljes vagyonával felel vállalkozása tartozásaiért.
  • Egyszemélyes Kft-t nem alapíthat és Bt beltagja sem lehet, mert ott is korlátlan a felelőssége. (ebben az esetben vissza kell adnia a vállalkozói igazolványát) Több tulajdonosú Kft-ben tag vagy Bt-ben kültag lehet.
  • Az egyéni vállalkozónak év végén meg kell határoznia a vállalkozói jövedelmet (1995. évi CXVII. Személyi jövedelemadóról szóló törvény 49/B.§.), ezt követően, az adózás utáni vállalkozói jövedelemből meg kell határoznia a vállalkozói osztalékalapot (1995. évi CXVII. Személyi jövedelemadóról szóló törvény 49/C.§.). Ki kell számítania a vállalkozói adót és az osztalékadót, melyet a személyi jövedelemadó bevallásban bevall és az előírt határidőig meg is fizet. Ezzel szemben a társas vállalkozás dönthet arról, hogy az évi adózás utáni eredményét nem veszi ki, hanem bent tartja a vállalkozásban, és csak akkor fizet adót utána, ha az eredmény osztalék címén kifizetésre kerül.
  • A gazdasági életben általában tőkeerősebbnek gondolnak egy társas vállalkozást.

Az egyéni vállalkozás indításáról, adózási formákról bővebben a csatolt „Egyéni vállalkozás indítása" pdf dokumentumban olvashat.
Kérdés esetén kérjük forduljon munkatársainkhoz az ugyfelszolgalat##kukac##gymskik.hu vagy a kamara##kukac##gymskik.hu e-mail címeken, vagy keresse munkatársunkat a +36 96 520-202 telefonszámon! Térségi irodákban munkatársaink Mosonmagyaróváron, Csornán és Kapuváron is állnak rendelkezésére!


Társas vállalkozás indítása esetén személyre, vállalkozásra szabott jogi, adózási, könyvelési konzultációt javaslunk szakértőinkkel. A díjmentes tanácsadásra bejelentkezés a kamara##kukac##gymskik.hu e-mail címen lehetséges. Várjuk megkeresését!

Letölthető dokumentum ITT

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök