Vállalkozó leszek


Vállalkozó leszek


Vállalkozó leszek


Vállalkozó leszek

Vállalkozó leszek

Vállalkozó leszek

Egyéni vállalkozás indítása

Az egyéni vállalkozás kedvelt vállalkozási forma a kezdő vállalkozók között, ugyanakkor aki egyéni vállalkozóvá szeretne válni, tisztában kell lennie az egyéni vállalkozói lét hátrányaival és előnyeivel is, és ismernie kell a vállalkozás megalapításának lépéseit, a választható adózási módokat.

Új tájékoztatási szolgáltatással segíti a kamara az egyéni vállalkozás indítását és folytatását

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény 3/A. §. (4) bekezdése 2020. július 1-jétől hatályba lépő rendelkezése alapján a gazdasági kamarák tájékoztatási szolgáltatási köre tovább bővül.

Az egyéni vállalkozói tevékenység folytatásához szükséges általános információkról, a tevékenységek folytatásához szükséges képesítéshez, valamint a hatósági engedélyhez vagy bejelentéshez kötött gazdasági tevékenységekről kérhető felvilágosítás a kamarai ügyfélszolgálati irodákban.

A július 1-től induló tájékoztatási szolgáltatásról további információt a tajekoztatas##kukac##gymsmkik.hu e-mail címen, vagy a térségi ügyfélszolgálati irodákban ITT kérhet.

Az egyéni vállalkozás indításához és folytatásához kapcsolódó kamarai tájékoztatási kötelezettség Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara eljárásrendjét ITT olvashatja el.

Az egyéni vállalkozók továbbra is a webes ügysegéden – az alábbi linkre kattintva – jelenthetik be a NAV-nak a tevékenységükkel kapcsolatos eseményeket, a tevékenység megkezdését, az adatváltozás bejelentését, a szünetelést, illetve a szünetelés utáni folytatást és a tevékenység megszüntetését. Ugyancsak a webes ügysegéden nyújthatók be az egyéni vállalkozók nyilvántartásában kezelt adatok igazolására szolgáló hatósági bizonyítvány iránti kérelmek. 

A tevékenység megkezdése és megszüntetése személyesen is bejelenthető a NAV ügyfélszolgálatain. Az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő adatok – a nyilvántartási szám és adószám alapján – továbbra is lekérdezhetők a www.nyilvantarto.hu/evny-lekerdezo oldalon.

További információ telefonon a NAV információs vonalán a 1819-es számon vagy személyesen a NAV ügyfélszolgálatain kérhető.


Az egyéni vállalkozás előnyei:

  • Olcsóbb, és könnyebb alapítani, mint egy társas vállalkozást.
  • Nem függ üzlettársak döntésétől, befolyásától, vagyis az Önmaga ura.
  • Az egyéni vállalkozó pénzforgalmi szemléletben vezeti a könyveit, ezért ha az adott évi teljesítésű számláját csak a következő adóévben fizetik ki, akkor az nem tartozik bele az adott év árbevételébe. Ugyanez igaz a költségeire is.
  • Az egyéni vállalkozás megszüntetése egyszerűbb és költséghatékonyabb, mint egy társas vállalkozásé.

Hátrányok:

  • Az egyéni vállalkozó felelőssége korlátlan, azaz teljes vagyonával felel vállalkozása tartozásaiért.
  • Egyszemélyes Kft-t nem alapíthat és Bt beltagja sem lehet, mert ott is korlátlan a felelőssége. (ebben az esetben vissza kell adnia a vállalkozói igazolványát) Több tulajdonosú Kft-ben tag vagy Bt-ben kültag lehet.
  • Az egyéni vállalkozónak év végén meg kell határoznia a vállalkozói jövedelmet (1995. évi CXVII. Személyi jövedelemadóról szóló törvény 49/B.§.), ezt követően, az adózás utáni vállalkozói jövedelemből meg kell határoznia a vállalkozói osztalékalapot (1995. évi CXVII. Személyi jövedelemadóról szóló törvény 49/C.§.). Ki kell számítania a vállalkozói adót és az osztalékadót, melyet a személyi jövedelemadó bevallásban bevall és az előírt határidőig meg is fizet. Ezzel szemben a társas vállalkozás dönthet arról, hogy az évi adózás utáni eredményét nem veszi ki, hanem bent tartja a vállalkozásban, és csak akkor fizet adót utána, ha az eredmény osztalék címén kifizetésre kerül.
  • A gazdasági életben általában tőkeerősebbnek gondolnak egy társas vállalkozást.

Az egyéni vállalkozás indításáról, adózási formákról bővebben a csatolt „Egyéni vállalkozás indítása" pdf dokumentumban olvashat.
Kérdés esetén kérjük forduljon munkatársainkhoz az tajekoztatas##kukac##gymsmkik.hu vagy a kamara##kukac##gymsmkik.hu e-mail címeken, vagy keresse munkatársunkat a +36 96 520-221 telefonszámon! Térségi irodákban munkatársaink Mosonmagyaróváron, Csornán és Kapuváron is állnak rendelkezésére!


Társas vállalkozás indítása esetén személyre, vállalkozásra szabott jogi, adózási, könyvelési konzultációt javaslunk szakértőinkkel.

A díjmentes tanácsadásra bejelentkezés a kamara##kukac##gymsmkik.hu e-mail címen lehetséges. Várjuk megkeresését!

Letölthető dokumentum ITT

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png