KKV Alap – Erősítse meg vállalkozását!

Az oltalomszerzés megkönnyítését tűzte ki célul az Európai Bizottság KKV-alapja (SME Fund). Május 21-től újra lehet pályázni szabadalomra.

copyright-design-license-patent-trademark-value-concept (1)54.jpg

Nem lehet akadály a magas költség, ha arról van szó, hogy le kell védeni az innovációnkat. A piacra lépés alapfeltétele kell(ene), hogy legyen a megfelelő oltalmak megszerzése, ami azonban anyagilag megterhelő a vállalkozásoknak, akkor is, ha tudatos cégről beszélünk. Erre kínál megoldást az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) egy KKV-knak szóló pályázati forrással.

A szellemi tulajdon védelme a digitális korban elengedhetetlen, hiszen ez az egyetlen jogszerű akadálya az egyedi ötletek, termékek vagy szolgáltatások engedély nélküli felhasználásának. A szellemi tulajdon-védelem különböző típusainak megértése lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy optimalizálják szellemi vagyonuk felhasználását, és gazdasági előnyhöz jussanak versenytársaikkal szemben. Az egyes oltalmi formák – mint például a szabadalom, a védjegy vagy a formatervezési minta – sok esetben kombinálhatók, vagyis ugyanazon megoldás, versenyeszköz levédése több módon is lehetséges.
Az oltalomszerzés megkönnyítését tűzte ki célul az Európai Bizottság KKV-alapja (SME Fund). A visszatérítési program az oltalomszerzéshez kapcsolódó díjak részfinanszírozására írt ki pályázatot, amelyre bármely, az Európai Unió területén belül jegyzett kis- és középvállalkozás jelentkezhet. A KKV‑alap végrehajtását az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) végzi, és 2024. január 22-től 2024. december 6-ig lehet rá jelentkezni. A támogatásokat a pályázatok beérkezésének sorrendjében ítélik oda.

A KKV-alap 2024-ben a magyar vállalkozások számára védjegyek és formatervezési minták (2. utalvány), közösségi növényfajta oltalmak (4. utalvány) és szabadalmak (3. utalvány) megszerzéséhez vehető igénybe. A KKV-alap a vállalkozások szellemi vagyonának feltérképezésére is lehetőséget nyújt (IP Scan - 1. utalvány), viszont ezt Magyarországon jelenleg a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál ingyenesen igénybe lehet venni.

Figyelem! A 3. utalvány, azaz a szabadalmak esetében 2024. május 21-től újra lehet pályázni!

A 3. utalvány (szabadalmak) 3500 eurós támogatást jelent. A költségtérítés mértéke egységesen nemzeti és EU-s szinten is 75 százalék – a 3500 euróból 1500 fordítható adminisztrációs díjakra, 2000 euró pedig a jogi költségekre.

Ha egy kkv támogatást kap, az utalványokat 2 hónapon belül kell aktiválni. Ez az időszak további 2 hónappal meghosszabbítható. Ezt követi a végrehajtási időszak, amely 6 hónapig tart, és amely alatt a KKV-k továbbra is használhatják az utalványokat, és további visszatérítéseket igényelhetnek. Az idei évben a teljes költségvetés 20 millió euró, és a támogatások igénybevételéért 2024. december 6-ig lehet jelentkezni (vagy amíg az alap ki nem merül).

Szellemi tulajdonjogi tanácsadás elérhető a kamarában:
Jelentkezhet az inno##kukac##gymsmkik.hu e-mail címen.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png