Közösen dolgoznak a gazdaság további fejlődéséért

Együttműködési megállapodást írt alá Győr és a vármegyei kereskedelmi és iparkamara.

Együttműködési megállapodást írt alá csütörtökön a városházán prof. dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere és Pintér-Péntek Imre, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, melynek értelmében a város és a kamara közösen dolgozik a vármegyeszékhely és környéke gazdaságának további fejlesztésén. Az együttműködés alapját az a javaslatcsomag adja, melyet a kamara által létrehozott gazdaságfejlesztési munkacsoport tett le az asztalra. A dokumentum tartalmazza azokat a gazdasági akcióterveket, amelyek irányt mutathatnak, milyen konkrét lépésekre van szükség a jövőben a gazdaság további fejlődéséhez. Az eseményen a polgármester és a kamarai elnök mellett részt vett Szeles Szabolcs alpolgármester, Szekeres István, a kamara társelnöke és Molnár Albert, a kamara győri térségének elnöke is.
Az ipar jelenti azt az erős alapot, amelyre épül az a kulturális élet, egészségügyi, oktatási, szociális rendszer, amely Győrt az ország legélhetőbb városává teszi – mondta köszöntőjében Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az önkormányzat fontosnak tartja, hogy a gazdasági szereplőket megkérdezze, hogyan látják a jelenlegi folyamatokat, milyen javaslataik vannak a további fejlesztési lehetőségeket illetően. A polgármester köszönetét fejezte ki, hogy a kamara létrehozta az a tudásbázist, melyre a jövőben építkezni lehet, és amely muníciót ad a közös gondolkodáshoz és cselekvéshez. Az önkormányzat részéről megvan a szándék az összefogásra és együttműködésre, a megállapodással is megerősített párbeszéd pedig lehetővé teszi, hogy a maga lehetőségeivel mindenki hozzájáruljon a város és környéke további fejlődéséhez.
Pintér-Péntek Imre, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta: a kamara 2021-ben döntött azoknak a munkacsoportoknak a létrehozásáról, melyek a Győri, Mosonmagyaróvári és a Fertő-Rábaközi Térségben vállalkozók, cégvezetők, közéleti szereplők bevonásával igyekeztek megtalálni a vármegye gazdasági fejlődésének további lehetőségeit. A mostani megállapodás alapját a Győr térségi munkacsoport által elkészített dokumentum adja, amely 10 témakörben mintegy 30 projektjavaslatot és a megvalósítást segítő akcióterveket tartalmaz.
A tervek elkészítését a térség gazdasága előtt álló kihívások motiválták – tette hozzá a kamara elnöke. A vármegyében meghatározó szerepe van a járműiparnak, az Audi egymagában olyan gazdasági teljesítményt produkál, mint az összes többi cég együttesen, ami óriási eredmény és lehetőséget jelent, ugyanakkor kérdéseket is felvet. Hiszen éppen ebben az ágazatban jelentős ma a bizonytalanság, zajlik az útkeresés, még nem dőlt el, milyen technológiák határozzák meg jövőjét. Pintér-Péntek Imre felhívta a figyelmet arra is: bár a vármegye gazdasága ma is a legerősebb a vidéki régiók között, az elmúlt években a budapesti térség gyorsabb ütemben fejlődött, ami azt mutatja vannak még tartalékok, vannak még kihasználatlan lehetőségek. Győr és környéke piac, hatékonyság és humán erőforrás tekintetében is Budapesttel, Béccsel és Pozsonnyal versenyez, kulcskérdés, hogy képes legyen a szakképzett munkaerő itthon tartására. A kidolgozott elképzelések ezekre a kihívásokra igyekeznek választ adni.
Az elkészült dokumentum szándékunk szerint nem az út vége, hanem az út eleje – tette hozzá a kamara elnöke. A most aláírt megállapodással szeretnénk elérni, hogy a tervek az önkormányzatokkal – valamint a Széchenyi István egyetemmel – egyetértésben és segítségükkel megvalósuljanak, kézzelfogható eredményeket hozzanak.
Az esemény végén dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere és Pintér-Péntek Imre, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kézjegyével látta el az együttműködési megállapodást.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png