Maradhat a gyorsított áfa-kiutalás

A bejegyzés érvényessége lejárt!

Tavaly május óta több mint ezermilliárd forint áfát utalt ki gyorsabban az adóhivatal. Ez az intézkedés év végéig fennmaradhat.

A járvány miatt bajba jutott vállalkozásokat segíti, ha az adóhivatal gyorsabban utalja ki az általános forgalmi adót. 

A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára, Izer Norbert a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülésének adóügyi javaslatai közül a gyorsított áfakiutalást, illetve a Covidra specializált méltányossági kérelmeket emelte ki.

A gyorsított áfakiutalás jelentős és gyors pénzügyi segítséget jelent a kis- és középvállalkozásoknak, az adóhivatal online eszközei, illetve a nagy szakértelemmel és tapasztalattal bíró revizorai pedig biztosítják a költségvetési bevételek védelmét – összegezte az intézkedés lényegét Izer Norbert.
Egy Európában is példaértékű magyar újítás, az úgynevezett elektronikus ellenőrzés a koronavírus-járványban jelentősen megkönnyítette és egészségügyi szempontból is biztonságossá tette a kiutalás előtti ellenőrzéseket – jegyezte meg az államtitkár. A kkv-k 75 nap helyett 30 nap alatt megkaphatják az őket megillető összegeket.
Az adózási előéletük alapján megbízhatónak minősített mikro-, kis- és közepes vállalkozások ennél is hamarabb juthatnak a visszaigényelt összeghez, esetükben 30 napról 20 napra rövidülhet a kiutalási idő – emlékeztetett Izer Norbert. Mint mondta: az eddigi rekordhónap a február volt, amikor 75 ezer vállalkozás kapta meg rövidebb idő alatt a jogszerűen visszajáró forgalmi adóját, összességében 155 milliárd forintot.
Jelentős versenyelőnyre tehet szert az ország, ha a gyorsított áfakiutalások 2021. végéig fennmaradnak. A 20 nap ugyanis a legrövidebb áfakiutalási határidő az Európai Unióban – hangsúlyozta az államtitkár.

A tavaly tavasszal bevezetett adóügyi könnyítések közül az egyik legsikeresebb a koronavírusra specializált fizetéskönnyítés volt, amelyből akkor több mint hatezer érkezett, és mintegy 680 millió forint fizetendő adót engedett el akkor az adóhivatal.
A Nemzeti Versenyképességi Tanács álláspontja szerint a gazdaság mielőbbi újraindításának is egy fontos eleme lehet, ha az adófizetési könnyítési kategóriákat az év végéig kiegészíti a kormány a koronavírus-járványra tekintettel kérhető speciális méltányossági okokkal – húzta alá Izer Norbert.

 

Forrás: www.adozona.hu
2021. április 22.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök