Minden, amit a Panasztörvényről tudni kell

Jogszabály írja elő, hogy hogyan kell kezelni a bejelentéseket és miként kell védeni azok bejelentőit.

A 2023. évi XXV. törvény a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló rendelkezéseket foglalja össze. A jogszabály a vállalkozások jelentős részére kiterjedően írja elő, hogy hogyan kell kezelni az ilyen jellegű bejelentéseket és miként kell védeni azok bejelentőit.
Az új, visszaélés-bejelentésekről szóló törvény értelmében a vállalatok belső visszaélés-bejelentési rendszer létrehozására és működtetésére lesznek kötelesek, amelyen keresztül a munkavállalók, szerződéses partnerek és más érintettek akár anonim módon bejelenthetik az általuk tapasztalt jogellenes cselekményeket, mulasztásokat.
A bejelentési rendszer létrehozása a legalább 50 fős vállalatoknak kötelező, illetve érinti a létszámtól függetlenül a pénzmosás elleni törvény hatálya alá tartozó cégeket, a hitelintézeteket, a pénzügyi szolgáltatókat, az ügyvédi irodákat és azokat a kereskedelmi vállalkozásokat, amelyek 3 millió forintot elérő vagy annál nagyobb összegű készpénzt is elfogadnak.
A kkv-knál fő szabály szerint 2023. december 17. a bevezetés határideje, a többi szervezetre a törvény kihirdetésétől számított 60. nap, azaz 2023. július 24. A kkv-k közösen is üzemeltethetnek belső visszaélés-bejelentő rendszert, a többieknek azonban saját erre szolgáló bejelentő felületre, eljárási szabályzatra szervezeti egységre vagy kiszervezett megbízottra (külső szervezetre vagy bejelentővédelmi ügyvédre) van szüksége.

A Világgazdaság erről szóló hírét ide kattintva olvashatják »»»


A GYMSM KIK a Győri Ügyvédi Kamarával együttműködésben a "Kamarai beszélgetések" rendezvénysorozat részeként tájékoztató előadást és interaktív beszélgetést tartott a témában. Ennek során a résztvevők megismerhették a vállalkozások főbb teendőit a jogszabállyal kapcsolatban, érintve egyúttal annak nemcsak jogi, de adatvédelmi oldalát is.

Az előadók és a beszélgetés résztvevői a témában gyakorlattal rendelkező ügyvédek, illetve a vállalkozói szektor képviselői voltak:

  • A Győri Ügyvédi Kamara részéről a beszélgetést dr. Havasi Bence ügyvéd (Havasi Ügyvédi Iroda) moderálta
  • dr. Kalocsay Beáta ügyvéd (LL.M), ismertette a Panasztörvényből eredő kötelezettségeket, feladatokat
  • dr. Szalay Mátyás adatvédelmi tisztviselő, alkalmazott ügyvéd beszélt az adatvédelmi szempontokról
  • A vállalkozói szférát Gerőová Mária, Dana Hungary Kft. HR vezetője képviselte a vállalat gyakorlati példáival

Az elhangzott előadások anyaga itt elérhető:

Dr. Kalocsay Beáta: A Panasztörvényből eredő kötelezettségek
Dr. Szalay Mátyás: A Panasztörvény adatvédelmi szempontból
Panaszbejelentési gyakorlat a Dana Hungary Kft-nél


Szakértői segítséget ajánlottak fel a következő önkéntes kamarai tagvállalkozások:

              

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png