„Mesterségem Címere" – Szabás, varrás és hagyományápolás

A szakmázó programsorozat célja a pályaorientáció elősegítése.

Kamaránk Fertő-Rábaközi Térsége idén nyáron is a szakmák bemutatását és a pályaorientáció elősegítését helyezte fókuszba. A kapuvári Erzsébet-táborhoz való csatlakozás, miszerint hetente ötven, összesen pedig négyszáz gyerek számára biztosítson lehetőséget különböző szakmák megismerésére, elérte célját.

A nyolcadik, augusztus 23-i alkalom során a ruhaipar került fókuszba országos szervezet, helyi vállalkozás és hagyományőrző egyesületek közreműködésével:

A délelőtti program pódiumbeszélgetéssel vette kezdetét, amelynek során a pályaválasztástól kezdve a vállalkozás működtetéséig nagyon sok hasznos információt szerezhettek a táborozó diákok. Megtudhatták, miért jó szakmát tanulni, miért is érdemes a ruhaiparban dolgozni, milyen jó emberekkel foglalkozni és persze miért fontos, hogy amit csinálnak, azt szeressék.

A kamara részéről Erdős Vilmos a Fertő-Rábaközi Térség irodavezetője köszöntötte a résztvevőket, aki beszédében kiemelte, mennyire fontos a pályaorientáció időben történő megkezdése és folyamatossága, amelynek segítségével az egyéni igények és személyiségek figyelembevételével, a legszélesebb információnyújtás révén képessé válnak a diákok a munka világában történő eligazodásra és meg tudják határozni azt a foglalkozási kört, pályát, szakmát, amelynek betöltéséhez szakképesítést kívánnak szerezni.

A meghívott szakemberek közül elsőként Tóth Mihályné mutatta be vállalkozását. Az ECO-VILL-TEXT Kft. 2016-ban alakult, telephelyük Kapuváron található. Női és férfi fehérnemű gyártással foglalkoznak, havonta 12-13.000 db terméket gyártanak megbízóik számára. Több mit húsz éves szakmai tapasztalatukra alapozva indították el saját márkás termékeik gyártását. Így született az ETRE, környezetbarát és egészséget is támogató termékek gyártása.

Boros Árpádné közel húsz éve foglalkozik foltvarrással, akit az alkotás kedve ihlet. Az általa készített, különleges mintázatú asztalterítőket, táskákat és párnahuzatokat a diákok is megcsodálhatták, akik a minták alapján újabb, igazán egyedi darabokat is készíthettek.

Suba Gabriella a Fashion Revolution Hungary küldetésére hívta fel a figyelmet, amely szervezet kiemelten kezeli a fiatalok edukációját és ezt a célt szolgálja a többi FR teammel együtt folytatott közös munka az oktatási projektekben is. 2023. március 24-én mutatták be a Londonban debütált RecyCOOL for School Erasmus+ projekt és a témához kapcsolódó Visegrad Fund által támogatott kreatív játék projektjük, amelyet a táborozó diákok is kipróbálhattak.

Ézsöl László, Ézsöl Lászlóné és Nagy Józsefné a 19. sz. elejétől az 1960-as évekig használt kapuvári parasztviseletből hoztak női és férfi öltözékeket. A diákok megtudhatták, hogy a ruhák készítéséhez milyen anyagokat használtak, a díszek és motívumok mit szimbolizálnak, illetve azok tisztítása és megóvása milyen odafigyelést igényel.

A Kapuvári Hajdúk és Gartai Muskétások Hagyományőrző Egyesület képviseletében Budai Lívia és Horváth Frigyes látogatott el a táborozó gyerekekhez. Az egykor hat fővel induló szervezet mára kinőtte magát és jelenleg közel húsz aktív taggal működik, köztük nőkkel és gyermekekkel. Céljuk a kapuvári és gartai katonai hagyományok felelevenítése, és a 16–17. századi, végvári hagyományok ápolása. Az egyesület képviselői számos ruhadarabbal, értékes tárgyi eszközökkel és nagyszerű élményekkel érkeztek a gyerekekhez.

A program az alábbi szakmák megismerésére adott lehetőséget:

  • divat-, jelmez- és díszlettervező,
  • divatszabó,
  • ruhaipari technikus.

Köszönjük partnereink közreműködését! Jelenlétükkel jelentősen hozzájárultak a térségi diákok választható szakmákról kialakult ismereteihez.

A bejegyzés végén galéria található!
Fotók: Németh Ferenc


Kapcsolat:
9330 Kapuvár, Győri út 2.
Erdős Vilmos »»
Tel.: +36 96 779-889; +36 20 363-2729
E-mail: erdos.vilmos##kukac##gymsmkik.hu»

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png