Nagy érdeklődés övezte az ipartörténeti konferenciát

Mintegy 100 érdeklődő vett részt a kamaránkban rendezett "Győr – A haza szolgálatában" konferenciát. Tekintse meg az eseményen készült képgalériánkat!

Telházasok volt a "Győr – A haza szolgálatában" konferencia valamennyi előadása november 11-én, kamaránkban.
A kamaránk által életre hívott Győri Ipartörténeti Alapítvány és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum közös szervezésében hallhattak tartalmas előadásokat az érdeklődők Győr hadiipari szerepéről országos és nemzetközi szinten elismert kutatóktól.
Az eseményt sajtótájékoztató előzte meg, amelyen a Győri Ipartörténeti Alapítvány elnöke, Miklósy Lajos és dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parancsnoka beszélt a konferencia jelentőségéről, az ipartörténeti kutatások fontosságáról. A programon Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Szeles Szabolcs, Győr alpolgármestere és Pintér-Péntek Imre kamaraelnök is köszöntötte a résztvevőket.

A Győri Ipartörténeti Alapítvány fő szerepvállalása az ismeretterjesztés, egy folyamatosan bővülő, a régió kutatóival és szakintéz­ményeivel összehangolt ipartörténeti tudástár létre­hozása, illetve a nagyközönség számára jelenleg elérhetetlen vállalati kiállítások és magángyűjtemények bemutatása. Előadásokat, programokat szervezünk és kiadványokat jelentetünk meg annak érdekében, hogy minél szélesebb körben mutassuk be Győr ipartörténetének emlékeit.
A „Győr a haza szolgálatában” konferenciát a TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01654 kódszámú pályázat keretében szervezte meg az alapítvány a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeummal közösen, november 11-én.  
Az eseményen az alapítvány az érdeklődők elé tárta az eddigi kutatások során elért eredményeket. Az előadásokból megismerhették az érdeklődők Győr hadiiparát.
A konferencia résztvevői átfogó ismereteket kaptak a győri ágyúgyárról, bepillantást nyerhettek a Magyar Vagon- és Gépgyárban 1941 és 1944 között folyó repülőgépgyártásról, sokat megtudhattak az 1960–1970-es évekre jellemző páncélozott járművek gyártásáról.
Ilyen jellegű és tematikájú rendezvény még nem volt Győrben. Az alapítvány ezirányú törekvéseinek megalapozottságát híven mutatja, hogy a Hadtörténeti Intézet és Múzeumhoz is érkezett megkeresés a győri illetőségű hadiipari emlékek bemutatására. A városban sokan kötődnek a régi ipari üzemekhez: az idősebb korosztály részéről nosztalgia, a fiatalok szemszögéből pedig a város ipari múltjának megismerése a hajtóerő.

Kamaránk szívügye a város ipartörténeti értékeinek megmentése. Ezt szem előtt tartva hozta létre az alapítványt 2005-ben azzal a céllal, hogy összegyűjtse és széles körben bemutassa Győr és vonzáskörzetének ipartörténeti emlékeit. Az alapítvány azóta – az országban egyedülálló módon – közel 30 emlék­helyet létesített a régi gyárak helyén, tudományosan feldolgozva ezek történetét, amelyek az alapít­vány honlapján bárki számára elérhetőek: www.ipartortenet.hu.
Az elmúlt 15 évben létrehozott tudásbázis egy szelete mutatkozott meg a „Győr a haza szolgálatában” konferencián. Ezt követően, tavasszal hadtörténeti kiállításra készül az alapítvány, amelyen elsősorban tárgyi emlékek, dokumentumok, képek, kora­beli filmek felhasználásával mutatják majd be a látogatóknak Győr hadiiparát.

A konferencia és a kiállítás kiemelt szakmai partnerei:

  • Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum
  • HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum
  • Győr-Moson-Sopron Me­gyei Levéltár
  • Magyar Nemzeti Levéltár Győr-Moson-Sopron Megye Győri Levéltára
  • Győr Megyei Jogú Város Levéltára
  • Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtára
 

GYŐRI IPARTÖRTÉNETI ALAPÍTVÁNY TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-1654 kódszámú „Élő ipari emlékezet – győri ipartörténeti emlékek bemutatása” címen elnyert pályázatának keretein belül, a Széchenyi 2020 program részeként került sor a konferenciára.

 

A konferencián készült fotókat galériánkban megtekinthetik. 
Fotók: Dimény Luca

 
 

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png