Nőtt a feketefoglalkoztatás aránya - Az építőipar a "legfertőzöttebb"

Olvasson bele Ön is a munkaügyi hatóság 2019. I. félévi ellenőrzési tapasztalatait összefoglaló írásba!

epitoipar

A Pénzügyminisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentése.

Összegzés

2019. június 30. napjáig a munkaügyi hatóság 9 731 munkáltatót ellenőrzött, a vizsgálatok során a foglalkoztatók 67 %-nál (6 537 db) tárt fel munkaügyi jogsértéseket, amelyek az ellenőrzés alá vont 37 139 munkavállaló 58 %-át érintették (21 640 fő).

Az ellenőrzések száma nem változott számottevően (2018. június 30-ig 9 703 ellenőrzés), csakúgy, mint a szabálytalan munkáltatók aránya, mivel 2018. június 30-ig 66 % volt ez a mutató. Az ellenőrzéssel érintett munkavállalók száma alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban (2018. június 30-ig 40 900 fő), ezzel együtt pedig a szabálytalanul foglalkoztatott munkavállalók aránya is csökkent, mivel 2018 első felében 61 % volt ez a szám.

Összességében megállapítható, hogy a meghatározó gazdasági ágazatokban a feketefoglalkoztatás aránya az ellenőrzéssel érintett munkavállalókra vetítve összességében nőtt. Az építőiparban, a vendéglátásban és a feldolgozóiparban kedvező, míg az összes többi ágazatban kedvezőtlen elmozdulás volt tapasztalható.

Annak ellenére, hogy az építőiparban csökkenés figyelhető meg az utóbbi évek nagy számai továbbra is tapasztalhatóak, így az ágazat továbbra is a legfertőzöttebb a feketefoglalkoztatás vonatkozásában.

A munkaügyi bírságok száma növekedett, a bírságot helyettesítő figyelmeztetések gyakorlatilag eltűntek, ami annak köszönhető, hogy a törvényi szabályozás szerint a munkaviszony bejelentésének elmulasztása 2018. január 1. napjától kezdve ismét munkaügyi bírságot von maga után.

A munkabérrel kapcsolatos szabálytalanságokon belül a megemelt összegű minimálbér és garantált bérminimummal kapcsolatos szabálytalanságok továbbra sem jellemzőek.

A munkaidő-nyilvántartással kapcsolatos szabálytalanságok 2019. június 30-ig magasabb munkavállalói számot érintettek az előző év hasonló időszakához képest, de a többi szabálytalanság (munkaidő, pihenőidő, rendkívüli munkaidő és munkabér) kevesebb munkavállalót érintett 2019. első félévben 2018. első félévéhez képest.

A társhatóságok közreműködésével 2019. június 30-ig 2 011 munkaügyi ellenőrzés zajlott, mely az összes vizsgálat 20,6 %-át jelenti. Ez a szám kiemelkedően magas, mely a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal 2019. február 11. és március 1. között közösen lefolytatott a kötelező legkisebb munkabér és garantált bérminimum szabályainak megtartására irányuló rendkívüli akcióellenőrzésnek köszönhető.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png