NTAK adatszolgáltatási kötelezettség - Vendéglátó vállalkozások figyelmébe!

A bejegyzés érvényessége lejárt!

A vendéglátóipari vállalkozások adatszolgáltatási kötelezettsége 2022. július 1-jén lép életbe. A hazánkban működő vendéglátó üzleteket regisztrálni kell.

A vendéglátóipari szektorban működő vállalkozások adatszolgáltatási kötelezettsége 2022. július 1-től lép életbe. A jelenleg hatályos jogszabályok alapján minden, Magyarországon működő vendéglátó üzlet üzemeltetőjének - vagyis annak tulajdonosának, vagy bérlőjének - regisztrálnia kell vendéglátó üzletét az NTAK rendszerbe.

Vendéglátó üzlet regisztrációja
A vendéglátó üzlet üzemeltetője – tehát tulajdonosa vagy bérlője – jogszabály alapján regisztrál az NTAK-ba.

Az NTAK regisztráció 2 lépésből áll:

  • először a központi regisztrációt kell elvégezni,
  • ezt követi az ágazgati regisztráció.

A regisztrációt követően a vendéglátó üzlet üzemeltetője a regisztrált vendéglátó üzlet nyilvántartása érdekében létrehozott egyedi nyilvántartási számot kap. Ez az NTAK regisztrációs szám.
Az NTAK regisztrációról a REGISZTRÁCIÓ menüpontban talál részletes tájékoztatást.

Szoftverek
A vendéglátó szoftver a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet szerint az adatszolgáltatásra kötelezett vendéglátó üzlet üzemeltetője által kötelezően használt olyan informatikai program, amely az NTAK számára az elvárt adatok továbbítására alkalmas. Az adatszolgáltatásra kizárólag az NTAK-kal kommunikálni képes, az MTÜ által kiállított Igazolással rendelkező vendéglátó szoftverek használhatóak. Az igazolás a szoftver vonatkozásában az igazolás kiállításának napján érvényes követelményeknek való megfelelést igazolja.

Ingyenes szoftver
Az MTÜ a vendéglátó üzletek üzemeltetői számára korlátozás nélkül, ingyenes vendéglátó szoftvert fog biztosítani, amelyen keresztül minden szükséges adminisztrációs teendő, és a 2022. július 1-jétől kezdődő napi NTAK-adatszolgáltatás is könnyen és gyorsan teljesíthető.

Az ingyenes szoftverrel kapcsolatos információkat hamarosan közzé tesszük, és erről a regisztrált szolgáltatókat elektronikus levélben is értesítjük.  Kérjük, mielőbb regisztráljon és kísérje figyelemmel honlapunkat.
További információk az alábbi linken érhetők el:
NTAK - információs oldal

A Magyar Turisztikai Ügynökség hosszabb felkészülési időt kezdeményezett a vállalkozások számára az NTAK-csatlakozására - Olvasható az MTÜ május 11-i közleményében: https://mtu.gov.hu/cikkek/hosszabb-felkeszulesi-idot-kezdemenyezett-az-mtu-az-ntak-csatlakozasara-2591.  A lehetséges változásról honlapunkon is beszámolunk!

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök