Online kassza mellé kötelező elektronikus fizetési mód

Tekintse át, mely rendeletek vonatkoznak az elektronikus fizetési módról az Ön vállalkozására 2021. január 1-től!A vállalkozók 2021. január 1-től kötelesek biztosítani a vásárló számára az elektronikus fizetés lehetőségét és annak folyamatos rendelkezésre állását. Ajánljuk figyelmébe a FINTELLIGENCE Pénzügyi Kultúra Központ edukációs videóját, mely itt tekinthető meg:


(forrás: MKIK)

 A 2020. évi LXXVI. törvény 38. § A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény „A kereskedelmi tevékenységek folytatásának egyéb feltételei” című alcíme a következő 5/F. §-sal egészül ki:

"A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény (a továbbiakban: Kertv.) 2021. január 1-jétől hatályos 5/F. §-a kimondja, hogy a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet (továbbiakban NGM rendelet) 1. §-a szerinti kereskedő köteles biztosítani a fogyasztó számára az elektronikus fizetés lehetőségét és annak folyamatos rendelkezésre állását."

 "Az NGM rendelet 1. § (1) bekezdés alapján nyugtaadási kötelezettségüket kizárólag pénztárgéppel teljesíthetik az adóalanyok az 1. mellékletben meghatározott tevékenységük során. "

 "Az 1. számú melléklet a 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelethez az alábbiakat tartalmazza:

Nyugtaadási kötelezettségüknek kizárólag pénztárgéppel eleget tenni kötelezettek köre

Az Áfa tv. 166. § (2) bekezdésében foglalt feltétel teljesülése hiányában nyugtaadási kötelezettségüknek kizárólag pénztárgéppel tehetnek eleget az alábbi adóalanyok, illetve üzletek:

a) a gyógyszertárak,

b) a 2009. október 15. napján hatályos TEÁOR ’08

1. a 45.20 szerinti gépjármű-javítási, karbantartási,

2. a 45.32 szerinti gépjárműalkatrész-kiskereskedelmi,

3. a 45.40 szerinti motorkerékpár, -alkatrész kereskedelmi, javítási,

4. a 47.1-47.7 és 47.91 szerinti kiskereskedelmi,

5. 49.32 szerinti taxis személyszállítási,

6. az 56.1 és 56.3 szerinti vendéglátási (kivéve a mozgó szolgáltatásnyújtási),

7. az 55.1-55.3 szerinti szálláshely-szolgáltatási (kivéve a falusi szálláshely-szolgáltatási),

8. 66.12 szerinti értékpapír-, árutőzsdei ügynöki tevékenységből kizárólag a pénzváltási,

9. a 77.1-77.2 és 77.33 szerinti kölcsönzési,

10. 86.10 szerinti fekvőbeteg-ellátási tevékenységből kizárólag plasztikai sebészeti,

11. 93.29 szerinti m.n.s. egyéb szórakoztatási, szabadidős tevékenységből kizárólag táncteremi, diszkó működtetési,

12. a 95.1-95.2 szerinti javítási,

13. 96.01 szerinti textil, szőrme mosási, tisztítási tevékenységből kizárólag mindenfajta ruházat (beleértve a szőrmét) és textil géppel, kézzel mosási és vegytisztítási, vasalási,

14. 96.04 szerinti fizikai közérzetet javító szolgáltatási, és

15. 93.13 szerinti testedzési szolgáltatási

tevékenységet folytató valamennyi adóalany, üzlet, mozgóbolt, kivéve:

ba) a betétdíjas göngyöleget visszaváltó üzlet,

bb) a csomagküldő kereskedelem, kivéve annak nyílt árusítást végző üzlete, bemutatóterme,

bc) az ipari - kivéve élelmiszeripari - tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, ha termelő és értékesítő tevékenységét ugyanabban a helyiségben folytatja,

bd) a termelői borkimérés,

be) az utazási iroda, utazási ügynökség, turisztikai szolgáltató iroda utazási szolgáltatásai tekintetében,

c) a 2009. október 15. napján hatályos TEÁOR ’08 46.2-46.7 szerinti nagykereskedelmi tevékenységet folytató adóalanyok, üzletek, a kiskereskedelmi értékesítésük tekintetében."

48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet letölthető ITT.

2005. évi CLXIV. törvényletölthető ITT.

(forrás: MKIK)
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 Általános javaslatok a szolgáltató kiválasztásához:
Mielőtt kiválasztaná az Önnek legmegfelelőbb szolgáltatót, hogy megfeleljen a törvényi előírásoknak, tekintse át, hogy mire is érdemes odafigyelni.
Fontos, hogy megbízható és magyar nyelvű ügyfélszolgálattal rendelkező partnert keressünk, ezzel is megkönnyítve a jövőbeni kommunikációt.
Érdemes figyelembe venni a vevői kört, hiszen nem minden esetben és területen használják előszeretettel a készpénzmentes fizetést a vásárlók.
Egyes szolgáltatók havidíjért cserébe helyezik ki a termináljukat és nem vonnak le jutalékot, míg mások nem kérnek havidíjat, viszont a kártyás fizetésekért magasabb jutalékot számolhatnak fel.
Fontosak továbbá a megfelelő technikai feltételek és szükségletek (hány darab terminálra van szükség az üzletben, szükséges-e külső PIN pad, illetve SZÉP kártya, egészségbiztosítási kártya elfogadás is kell-e).
Érdemes a felmerülő banki költségeket áttekinteni és a legoptimálisabbat kiválasztania. Mérlegeljünk és ezen tanácsok figyelembe vételével szerződjünk le a számunkra legmegfelelőbb partnerrel.
Elektronikus fizetési lehetőségeknél az átutalás (hagyományos átutalás, AFR, QR kód és a bankkártyás (bankkártyaterminál, mobiltelefon, QR kód) fizetések jöhetnek szóba.

Miért előnyös a QR kód technológia használata?
- Innovatív megoldás a fizetési tranzakciók lebonyolítására
- Alternatív érintésmentes fizetési megoldás
- Kényelmes megoldás, hiszen csupán egy mobiltelefonra van hozzá szükség
- Nincs szükség bankkártyára a fizetés lebonyolításához
- Gyors fizetési megoldás, melynek segítségével azonnali pénzmozgást bonyolíthatsz le
- Biztonságos
- Ügyfél-azonosítás gyorsan és egyszerűen
- A tranzakciók blockchain alapon történnek

QR kóddal hogyan tudunk fizetni? Ennek a rendszernek két típusa létezik. Az egyik a statikus QR kódra épülő rendszer, amikor a vásárló telefonja segítségével leolvassa a boltban kihelyezett QR kódot, megadja a fizetendő összeget, kifizeti, majd a fizetési tranzakció igazolást felmutatva átveheti a terméket.

A pénztáros nyilván a fizetési igazoláson látja, hogy valóban az ő számlájára történt-e meg valós időben a pénzügyi teljesítés. A másik típusnál hasonlóan működik, mit amikor a bevásárlóközpontokban a futószalagra felpakolt termékek leolvasása után a gép generál egy egyedi QR kódot, amely tartalmazza a vásárló által kifizetendő összeget is az eladó számla adatain kívül. Innentől a folyamat megegyezik, hiszen a telefon segítségével a QR kód leolvasásra kerül, a tranzakció ezáltal azonnal végbemegy és indulhatunk haza a megvásárolt termékekkel.

Elektronikus fizetés támogatása a Fiscat pénztárgépeken is lehetséges:

A pénztárgépek új szoftverei már elérhetőek és telepíthetőek az eszközökre. Az új szoftver segítséget kíván nyújtani a kormány által bejelentett kötelező elektronikus fizetés biztosításában. A pénztárgép szoftverében az üzemeltető beállíthatja bankszámlaszámát és konfigurálhatja a fizetési QR kód generálását értékesítés esetén. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az elektronikus fizetést választja ki a nyugta lezárásakor, a pénztárgép automatikus legenerálja és kinyomtatja az azonnali átutaláshoz szükséges QR kódot a nyugtára.


Bankkártya elfogadási szolgáltatást biztosítanak a következő cégek:
Budapest Bank
K&H Bank
CIB Bank
OTP Bank (www.otpbank.hu)
Unicredit Bank
Raiffeisen Bank
Takarékbank
Fizetési Pont (www.fizetesipont.hu)
Elavon
EXIPAY
First Data
Elavon
SIX
SIA
b-payment
Fiserv
mypos
Sumup
Eservice
heopay
global payments
eCOMM merchant solutions


A felsorolt módokban ezekkel is teljesítheti a rendeletben előírt a készpénzmentes fizetést a törvényi előírásnak megfelelően:
- Hagyományos POS terminál
- Kisméretű hordozható terminál
- Okostelefon, mint elfogadó eszköz

Okos telefonnal történő fizetés előnyei:
- biztonságosan tárolja az adatokat
- nem kerül a kereskedőhöz a kártyaadat
- érintési és QR kódos fizetési lehetőségek
- kényelmi funkciók

Fizetési mód kiválasztásakor figyelembe veendő szempontok:
- egyszerű használat
- biztonság
- gyorsaság

Bővebb információért figyelje honlapunkon megjelenő híreinket! Kérdéseit a kertagtitkar##kukac##gymskik.hu e-mailcímen teheti fel.

Frissítve: 2021.01.08.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png