Szakmák fiatal sztárjait köszöntöttük

Kiemelkedően szerepelt vármegyénk a közelmúltban megrendezett Szakma Sztár Fesztiválon, 31 győr-moson-soproni tanuló ért el dobogós helyezést.

2024.jpg

Még be sem fejezték a tanulmányaikat, máris letettek valamit az asztalra választott szakmájukban azok a tanulók, akik helyezést értek el a közelmúltban megrendezett Szakma Sztár Fesztiválon. 
Kiemelkedően szerepelt vármegyénk a közelmúltban megrendezett Szakma Sztár Fesztiválon, az év legnagyobb pályaorientációs eseményén, amelyen minden évben a szakképzésben kiemelkedő tehetségek mérik össze tudásukat. Idén 43-an jutottak döntőbe, közülük 31 tanuló ért el dobogós helyezést a versenyen Győr-Moson-Sopron vármegyéből; egyedül Budapest szerepelt jobban, de a lakosság-arányos összehasonlításban messze vármegyénk volt a legeredményesebb. Csak viszonyításképpen: a miénkhez hasonló nagyságú Bács-Kiskun megyéből csak fele ennyien jutottak be az élmezőnybe… Sőt, voltak olyan szakmák, ahol az összes dobogós helyezést a „mi versenyzőink” érték el. 

Tarolt a jármű- és az építőipar
A díjazott diákokat és az őket felkészítő pedagógusokat szerdán köszöntöttük a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában. 
"Ti már megmérettétek magatokat és elmondhatjátok, hogy elértetek valamit a szakmátokban" – mondta beszédében Pintér-Péntek Imre, a kamara elnöke, aki egyben megköszönte a diákoknak, a tanároknak, a duális képzőhelyeknek, a szakképzési centrumnak a büszkeségre okot adó eredményt. Egyben útravalót is adott a tanulóknak, akik számára – szakmától függetlenül – a generációk együttműködése lesz az egyik legkomolyabb feladat a munka világában. 
"Már Szent Benedek 6. században írt bencés szerzetesi regulája is foglalkozik a generációk együttélésével, és a téma ma ugyanúgy aktuális. Az akkori tanácsnál ma sem lehet pontosabbat, követendőbbet mondani: »a fiatalnak tisztelnie kell az időset, az idősnek pedig szeretnie kell a fiatalt.« ”Ha ez megvan, működni fog a társadalom, és ez igaz az iskola, a munka világára is" – mondta Pintér-Péntek Imre.

A Szakma Sztár versenyein 45 szakmában indultak vármegyei diákok, a helyezést elérők 18 szakmát képviselnek, a CNC-programozótól a szakácson és ácson át az alternatív járműhajtási technikusig. Jellemzően azok a szakmák szerepeltek jól, amelyek térségünkben kiemelten fontosak, mint a jármű- és az építőipar, de a fenti területektől messze álló kiadványszerkesztésben is értünk el helyezést. A versenyzőknek több fordulóban kellett számot adniuk a tudásukról; első körben az elméleti ismereteikről, majd a döntőben már a gyakorlati jártasságukról. A megmérettetés sikerét az is jelzi, hogy egyre tehetségesebb diákok jelennek meg és szoros a verseny. A népszerűségben benne van az is, hogy az itt elért jó eredmény bizonyos esetekben vizsgamentességgel és a továbbtanulás során plusz pontokkal jár. Márpedig egyre több frissen végzett szakember indul el a felsőoktatás felé, közel 60 százalékuk jelentkezik egyetemre vagy főiskolára.   

Helyreállt a szakképzés presztízse
A Szakma Sztár Fesztivál növekvő népszerűsége és az egyre tehetségesebb diákok jelentkezése egyben mutatja azt is, hogy a szakmák, a szakképzés régi presztízse visszaállni látszik, s eredményesek a szakképzés erősítését célzó, évekkel ezelőtt bevezetett kormányzati intézkedések.  
Pintér-Péntek Imrétől megtudtuk: ma már a szakiskolákba és technikumokba többen jelentkeznek, mint a gimnáziumokba. A trend egy-két évvel ezelőtt fordult meg, köszönhetően többek között a szakmát tanuló fiatalok számára elérhető ösztöndíj-programnak. 
"Vármegyénkben különösen megbecsülik a jó szakembereket, hiszen a munkáltatóknak Bécs és Pozsony elszívó hatásával is versenyezniük kell. Szerencsére az intézményekben jó az »alapanyag«, kiváló iskoláink vannak, és egyre több a duális képzőhely is, ma már közel ezer cégnél szerezhetnek gyakorlatot és tapasztalatot a tanulók. Ez mindenkinek az érdeke, hiszen míg régen elegendő volt, hogy a frissen végzett szakembereknek egy évig tartott, mire teljes értékű munkatársakká váltak, ma már pénteken végez valaki, hétfőn pedig érdemi munkát várnak el tőle. A kisebb-nagyobb cégek, vállalatok kezdik komolyan venni a szakképzést, mert felismerték, hogy a képzésbe fektetett pénz és energia, az utánpótlás kinevelése megtérül" – mondta a kamarai elnök.

Minden, a Szakma Sztár Fesztiválon sikeresen versenyző diák oklevelet és kis ajándékcsomagot vehetett át a kamarai ünnepségen.

A Győr Plusz Média ünnepségről szóló tudósítása visszanézhető YouTube csatornánkon »»» 

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png