Tájékoztatás a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakció üzemeltetőinek

Az üzemeltetők az NTAK-ba történő regisztrációt 2021. november 1. napjával kötelesek megkezdeni.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Tagozat Élelmiszerkereskedelmi Szakmai Osztály kerekasztal-beszélgetést tartott vendéglátóhelyet üzemeltető vállalkozóknak a bevezetendő kötelező adatszolgáltatásról. A résztvevők kapcsolódó felvetések és kérdések után egy mindenkit érdeklő-érintő, a további feladatokat meghatározó kéréseket tartalmazó összeállítást készítettek a kamara részére, melyekre a későbbiekben várják a választ, valamint a megoldási javaslatokat.

- Elsődlegesen, miután a szoftvert biztosítja az állam, a hadver támogatásra lehetne-e támogatást szerezni, akár oly módon, mint a pénztárgépeknél, például, hogy adóból levonható lenne az ára?

- A szoftverből egy béta verziót kérni a kamara részére, melynek kipróbálása után tájékoztatni lehetne a tagokat annak tartalmáról, illetve, következtetni arra, hogy milyen adminisztrációs terhet ró a vállalkozásokra?

- Az ingyenes  szoftver kompatibilis-e a már megvásárolt és alkalmazott éttermi nyilvántartó rendszerekkel?

A törvényhozás a vendéglátóiparra –a pandémiával kapcsolatos törvényi rendelkezésektől eltekintve - az elmúlt évek legjelentősebb törvényi kötelezettségét rója a 2021. évi XCVIII. törvény tekintetében.

Azoknak a vendéglátóipari egységeknek, melyek már alkalmaznak éttermi szoftvert a mindennapjaikban könnyebb lesz a bevezetendő adatszolgáltatási kötelezettség, mivel csak egy modullal kell kiegészíteni a rendszerűket és már továbbíthatják is a szükséges adatokat. Lényegében mire vonatkozik a törvény? A személyes adatot nem tartalmazó adatkörökbe tartozó, a vendéglátó üzlet üzemeltetője által a vendéglátó szoftver igénybevételével átadott adatokra.

A 2021. évi XCVIII. törvény 16. § alapján a vendéglátó üzlet üzemeltetője az NTAK-ba történő regisztrációt 2021. november 1. napjával köteles megkezdeni. Ezt követően az adatok szolgáltatására és továbbítására 2022. július 1. napjától köteles.

A vendéglátó üzlet üzemeltetőjének, a Kormány rendeletében meghatározott műszaki előírásoknak megfelelő, olyan vendéglátó szoftvert kell majd alkalmaznia, amely alkalmas arra, hogy legalább egy alkalommal a tárgynapot követő 24 órán belül, automatikusan, a tárgynapra vonatkozó, a napi adatszolgáltatás körébe tartozó, személyes adatot nem tartalmazó, forgalmi jellegű adatokat az NTAK részére továbbítsa.

A kötelező adatszolgáltatás a pénztárgép törvényt nem érinti, pénztárgépet továbbra is használni kell a vendéglátásban. A vendéglátóhelyek és az attrakciók csatlakozásával a teljes szektorról valós kép áll rendelkezésre jövő év második felétől. Ennek köszönhetően pontosan következtetni lehet majd arra, hogy célzottan kinek, hol és milyen üzenetekkel induljanak kampányok, hol érdemes további fejlesztéseket támogatni.

A Magyar Turisztikai Ügynökség a hazai turizmus szolgáltatóival közösen azon dolgozik, hogy az ágazat minden területén megvalósuljon a digitális átállás, és a szereplők felkészüljenek a továbblépésre egy korszerű, eredményes jövő felé.

A turizmus törvény módosításának jelentős eleme, hogy a szállásszektort (42 000 szálláshely naprakész adatai) követően a vendéglátóhelyek és az attrakciók is csatlakoznak az NTAK-hoz. Az átállás után látjuk a vendéglátóhelyek kapacitásait, a kihasználtságot és a főbb fogyasztási kategóriákat, mindez érdekes összefüggésekre világít rá.

Az attrakcióknál látható lesz, mikor, milyen típusú jegyet vásárolnak, mivel fizetnek, és a jegyet mikor használják fel. A rendszer nemcsak a múzeumokra, kastélyokra, várakra terjed ki, hanem a fesztiválokra, fürdőkre is, azaz mindenre, ahol jegyértékesítés zajlik. A digitalizáció megkerülhetetlen, ha az ágazat hosszú távú versenyképessége, fenntarthatósága és hatékonysága a cél, ma már elengedhetetlen a szektorban dolgozó vállalkozások számára.

Az NTAK-ba a vendéglátó üzletek regisztrációja 2021. november 1-jén kezdődik. Jogszabály alapján a regisztrációra minden vendéglátó üzlet köteles, az NTAK-adatszolgáltatásra azonban csak az a vendéglátó üzlet, amely nyugtaadási kötelezettségének pénztárgéppel köteles eleget tenni a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet alapján.

Forrás:
Magyar Közlöny, NTAK, Magyar Turisztikai ügynökség

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök