Támogatási program indul az energiaintenzív kkv-knak

A bejegyzés érvényessége lejárt!

Azoknak a feldolgozóipari kkv-knak segít az október 1-jén induló támogatási program, amelyeknek az árbevételük 3 százaléka felett alakul az energiafogyasztásuk.

A 2022. szeptember 17-i kormányinfón (https://kormany.hu/hirek/a-kormany-meghosszabbitja-a-benzin-es-az-elelmiszerarstopot) Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tájékoztatása szerint a benzin- és élelmiszerár-stopot ez év december 31-ig, a kamatstopot pedig 2023. június 30-ig meghosszabbítják.

A kormány Támogatási programot indít az energiaintenzív kkv-k számára. Besegítenek a beruházásokba és a működési költségekbe olyan intenzív energiafogyasztó vállalkozásoknak, amelyeknek az árbevételük 3 százaléka felett alakul a fogyasztásuk.
A feldolgozóipari kis- és középvállalkozásokat célzó program 2022. október 1-től indul és 2023. december 31-ig lesz érvényben.

Ezen kkv-k megvédésére az alábbi segítő programok jöttek létre:

Működési költségek támogatása:

  • 3 hónapra, azaz az év végéig az energiaintenzív feldolgozóipari kkv-k energia számláinak a tavalyi év hasonló időszakához hasonlított növekményének az 50%-át megkapják támogatásként. A programot a Technológiai és Ipari Minisztérium bonyolítja le, ide kell a kkv-knak a pályázatot benyújtani.

Beruházások támogatása:

  • Az érintett kkv-k energiaátállást segítő beruházásának érdekében az önrész finanszírozásához kapnak állami segítséget. Itt maximum 15%-os támogatás kerül bevezetésre.
  • Az üzletszabályzat D függelékének 1.2.1. és 1.2.2 pontjaiban olvasható https://www.kavosz.hu/hitelek/szechenyi-beruhazasi-hitel-max/

A vállalkozásoktól kérik, hogy a munkahelyeket őrizzék meg és az általuk foglalkoztatottak száma 2023 év végéig ne csökkenjen a jelenlegi szint 90%-a alá!

Továbbá tárgyalások zajlanak a gyármentő és az új munkahelyvédelmi akciótervről, ezekről a következő hetekben várható döntés.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png