Fogyasztóvédelmi jogszabállyal és számlázással kapcsolatos új információk

A Kereskedelmi Tagozat által szervezett tájékoztatón a vállalkozásvezetők minden kérdésre választ kaptak.

20240507_145227.jpg

Kamaránk Kereskedelmi Tagozata a fogyasztóvédelmi jogszabályi változásokról, a számlázással kapcsolatban szervezett tájékoztatót május 7-én, melynek keretében a vállalkozásvezetők az alábbi témákban kaptak információt:

 • dr. Opra Zsófia (Fogyasztóvédelmi Hatóság osztályvezetője) és dr. Bagoly Beáta (GYMSM KIK Békéltető Testület elnöke) ismertették a fogyasztóvédelmi jogszabályi változásokat, a fogyasztók és vállalkozások közötti fogyasztói jogvitákban eljáró békéltető testületek működését.              
  GYMSM KIK Békéltető Testület összefoglalója letölthető ITT.  
  A Békéltető Testület Elnöke tájékoztatójában ismertette, hogy 2024. január 1-jétől országosan 8 regionális békéltető testület nyújt segítséget a fogyasztók és a vállalkozások közötti fogyasztói jogviták megoldásában. A vállalkozások kötelesek az üzletben/telephelyen a szolgáltatás helyszínén kifeggüszteni jól látható helyre az alábbi Békéltető Testületek elérhetőségét, mely innen letölthető
 • dr. Opra Zsófia elmondta, hogy a tartós fogyasztási cikkek kapcsán új jogszabályváltozások léptek érvénybe. A törvény ITT található.
 • Kiemelten fontos az akciós árfeltüntetésének szabályai:
  Az árak feltüntetésére vonatkozó rendelet 2022. május 28-tól hatályos módosítása a fogyasztók védelmének újabb fontos mérföldköve. 
  Célja, hogy a kereskedő árcsökkentés esetén ne tévessze meg a fogyasztót, ne tüntessen fel eredeti árnak olyan árat, amelyet a válóságban nem alkalmazott.  
  A rendelet értelmében korábbi (eredeti) árnak az árcsökkentést megelőző 30 napon belül érvényes és a kereskedő által valóban alkalmazott legalacsonyabb eladási árat kell tekinteni.
  Akciós árengedmény feltüntetése esetén a leértékelés százalékos mértékét szintén az árcsökkentés bejelentése előtt harminc nappal alkalmazott legalacsonyabb árhoz viszonyítva kell meghatározni. Árcsökkentett árat akciós árként abban az esetben lehet meghirdetni, kiírni, ha az árcsökkentés előtt 30 napon beül alkalmazott legalacsonyabb korábbi (eredeti) ár is kiírásra, meghirdetésre kerül. Amennyiben a termék harminc napnál rövidebb ideje van forgalomban, akkor a korábbi (eredeti) ár a vállalkozás által egy olyan időszakban alkalmazott legalacsonyabb ár, amely nem lehet rövidebb, mint az árcsökkentés alkalmazását megelőző tizenöt nap. Abban az esetben, ha az árcsökkentés mértéke fokozatosan növekszik, akkor a korábbi (eredeti) ár az első árcsökkentés előtti, árcsökkentés nélküli ár. A kereskedőnek, bármilyen online, vagy offline kereskedelmi célú hirdetése esetén, minden áru és szolgáltatás tekintetében a meghirdetett, csökkentett ár mellett szereplő eredeti ár valódiságát hitelt érdemlően igazolnia kell tudni a fogyasztóvédelmi szabályok betartását ellenőrző hatóság felé. A rendelet nem vonatkozik a romlandó, minőségüket 30 napnál rövidebb ideig megőrző termékekre, ezeknél a termékeknél árcsökkentés esetén nem kell feltüntetni a korábbi árat.
 • A fogyasztóvédelmi hatóságok részéről az ellenőrzések folyamatosak, ezért is javasolta valamennyi vállalkozónak a 2024. évi Országos Hatósági Ellenőrzési Terv áttekintését, mely ITT megtalálható.
 • dr. Jankovich Roland, NAV főosztályvezetője ismertette a számlázást érintő változásokat, a számlázó program helyes alkalmazását a gyakorlatban. A számlázással kapcsolatos előadás anyaga letölthető ITT.

Ajánljuk figyelmébe a NAV számlázó program kapcsán az alábbi szakmai cikket, melyet innen letölthet.

A vállalkozások sok hasznos információval gazdagodtak, az előadók valamennyi kérdésre a helyszínen válaszoltak.
A Kereskedelmi Tagozat a nagy érdeklődésre való tekintettel negyedévente rendszeresen tervezi a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos szakmai tájékoztatót.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png